• Vrijwilliger van Voedselbank Woerden bezig met het aanvullen van de schappen.
• Vrijwilliger van Voedselbank Woerden bezig met het aanvullen van de schappen. Foto: Floris Bakker

Aantal klanten Voedselbank Woerden verdubbeld

Algemeen 1.199 keer gelezen

WOERDEN • Sinds de zomer is het aantal cliënten van Voedselbank Woerden verdubbeld. Bestuurslid Elias Bom vreest dat het einde nog niet in zicht is.  

Stijgende energieprijzen en duurdere boodschappen: iedereen heeft ermee te maken. De inkomens en uitkeringen zijn niet evenredig toegenomen waardoor de financiële buffer - voor onverwachte kosten - bij veel huishoudens opdroogt. “Als er dan opeens iets stuk gaat, dan heb je meteen een probleem”, zegt Elias Bom, bestuurslid van de Voedselbank Woerden. 

Daar merken ze dat een steeds grotere groep inwoners moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. “Sinds de zomer is het aantal cliënten dat we in Woerden helpen tot meer dan zeshonderd gestegen. Dat is bijna een verdubbeling sinds het begin van het jaar. Gelukkig is er ook een groep die na kortere of langere tijd geen beroep meer op ons hoeft te doen.”

Eindpunt
Op allerlei manieren komen mensen bij de Voedselbank terecht. Ze melden zich zelf aan, “maar we krijgen ook via familie en andere organisaties waar mensen aankloppen voor hulp aanmeldingen binnen”, vertelt Bom. “Tijdens de intake brengen we iemands situatie in kaart. Het doel is en blijft dat wij voor korte of langere tijd noodhulp verstrekken. Er is echter altijd een eindpunt. We voeren regelmatig evaluatiegesprekken om te bepalen of onze hulp nog langer nodig is. Soms geven mensen zelf aan dat zij het weer redden. Dat is natuurlijk ontzettend fijn.”

De Voedselbank is er allang niet meer alleen voor de onderlaag van de samenleving. Het ‘klantenbestand’ bestaat volgens Bom uit een doorsnee van wat je in de maatschappij tegenkomt. “Ondernemers die failliet zijn gegaan, vluchtelingen die nog geen leefgeld ontvangen, maar vooral steeds meer werkenden die te weinig overhouden van hun inkomen.” 

Schaamte
Wat opvalt in Woerden is dat, in tegenstelling tot de grote steden, veel kinderen onder de achttien jaar in het klantenbestand staan. Bom: “Bijna de helft van de mensen die wij helpen is kind. Gek genoeg kloppen er maar weinig AOW’ers bij ons aan. Terwijl zij al jaren leven van dezelfde inkomsten. Volgens onze gegevens moeten veel AOW’ers het moeilijk hebben vanwege de gestegen vaste lasten en duurdere boodschappen. Vaak is de schaamte zo groot, dat zij heel lang wachten voordat ze hulp gaan zoeken. Ze vinden dat zij het zelf op moeten kunnen lossen.”

Voedselbank Woerden is bezig met de gemeente om juist die mensen te bereiken die hulp nodig hebben. “Het allerbelangrijkste blijft dat mensen zelf de stap durven zetten om hulp te vragen. En daar zit, denken wij, een groot gevoel van schaamte bij.” Bom benadrukt dat mensen zich niet hoeven te schamen, “zeker niet voor eten. We zijn er voor je!”

Supermarktmodel
Voedselbank Woerden krijgt op verschillende manieren voedsel binnen. Het gaat om productieoverschotten of artikelen (afkomstig van distributiecentra) die nog enkele dagen houdbaar zijn. Daarnaast ontvangt de Voedselbank financiële donaties waarvan producten worden ingekocht die niet worden gedoneerd, maar wel in een gezond menu thuishoren. Cliënten kunnen wekelijks boodschappen komen doen. Ze krijgen voor drie dagen eten mee. Daarnaast mogen ze artikelen voor alledaags gebruik uitzoeken, zoals schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten of luiers.

De Voedselbank Woerden kent het ‘supermarktmodel’. Dat houdt in dat de klanten keuze hebben in de verschillende productgroepen en zo hun voorkeur kunnen bepalen. “Dit geeft enerzijds keuze voor onze klanten en anderzijds gaat het extra verspilling tegen. Mensen krijgen geen voedsel wat zij niet kunnen of willen eten vanwege een allergie of religie.” (Geld)zorgen geven stress. “Dat is ongezond en onnodig”, benadrukt Bom. “Trek daarom op tijd bij ons aan de bel.”

www.voedselbankwoerden.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13