• Bestuursleden David Beintema, Bert van Kooten en Theo Streng voor Kapel Weddesteyn.
• Bestuursleden David Beintema, Bert van Kooten en Theo Streng voor Kapel Weddesteyn. Foto: Floris Bakker

Kapel Weddesteyn in Woerden aangewezen als gemeentelijk monument

Algemeen 1.368 keer gelezen

WOERDEN • Kapel Weddesteyn is aangewezen als gemeentelijk monument. En dat is voor de gelijknamige stichting reden voor een feestje.

Tijdens de bijeenkomst zal het monumentenschild op de buitenmuur van het voormalig ziekenhuiskerkje worden geschroefd. Een bijzonder moment, want sloop van het gebouw aan de Utrechtsestraatweg lag nog geen tien jaar geleden op de loer. “We zijn dan ook blij dat nu ook de gemeente een zekere garantie biedt voor het voortbestaan van de kapel”, zegt voorzitter Theo Streng van Stichting Kapel Weddesteyn. 

Hij en zijn medebestuursleden waren toch enigszins verrast toen begin oktober het bericht binnenkwam dat de kapel een monumentenstatus zou krijgen. De aanvraag daarvoor was namelijk al in 2014 door het vorige bestuur (met hulp van Stichting Hugo Kotestein) ingediend. Secretaris Bert van Kooten kan zich dat nog wel herinneren. “Het was bij ons een beetje weggezakt, maar dat maakt de blijdschap er niet minder om. Mooi dat nu ook de gemeente de kapel ziet als een waardevol gebouw dat we in stand moeten houden.” 

Fusie
De kapel, in 1959 gebouwd in de stijl van de zogeheten ‘Bossche school’, komt er op verzoek van de katholieke zusters die in het naastgelegen ziekenhuis Ope Dei werken. Via een gang is de kapel dan nog direct toegankelijk vanuit het ziekenhuis. In 1980 fuseert Ope Dei met het Algemeen Ziekenhuis in Woerden en ontstaat het Hofpoort Ziekenhuis. De fusie betekent dat er naast de katholieke vieringen ook protestantse diensten worden gehouden in de kapel.

Tien jaar na de fusie komt er één ziekenhuis aan de Polanerbaan en vertrekt het Hofpoort Ziekenhuis uit het gebouw naast de kapel. Die blijft hierna onderdeel van verschillende zorginstellingen. In 2013 dreigt sloop. “Zorginstelling Careyn wilde de kapel laten staan, maar had er geen geld voor”, weet Van Kooten. “Daarop is de Stichting Kapel Weddesteyn opgericht, met als enige doel behoud van de kapel.” 

Om dat voor elkaar te krijgen is er veel geld nodig. Via allerlei kanalen sprokkelt de stichting de nodige financiën bij elkaar. “Het eerste bestuur heeft echt bergen werk verzet”, weet huidig bestuurslid David Beintema te vertellen. “Dankzij hun inzet kon het gebouw worden gerestaureerd en gemoderniseerd.” Vandaag de dag wordt de kapel gebruikt voor kerkdiensten, uitvaartplechtigheden (er zijn twee rouwkamers, red.) en jubileum- en huwelijksvieringen. Maar er vinden ook lezingen, presentaties en vergaderingen plaats. Van de inkomsten betalen wij weer het onderhoud van het gebouw.” 

Ontmoetingsplaats
Als het aan het bestuur ligt groeit Kapel Weddesteyn de komende jaren uit tot de ontmoetingsplaats van het Staatsliedenkwartier. “Zoiets is er nog niet in de wijk”, zegt Beintema. “In het coalitieakkoord staat dat elke wijk een dergelijke voorziening moet hebben. Daar staan wij open voor.” Theo Streng plaatst daar wel een kanttekening bij, want niet elke activiteit is geschikt om in de kapel te houden. “Een optreden met lichte muziek is geen probleem, net als activiteiten die te maken hebben met zingeving en spiritualiteit. Maar een bruin café moet het niet worden.”

Of er iets gaat veranderen nu de kapel een gemeentelijk monument is? Van Kooten denkt van niet. “De beschermde status zorgt ervoor dat dit gebouw goed bewaard blijft. En dat is precies wat wij als stichting graag willen.” 

De feestelijke bijeenkomst is op zaterdag 10 december van 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open middag kan iedereen langskomen om de kapel te bezichtigen. Tevens is er een mogelijkheid om kennis te maken met de nieuwe bestuursleden van Stichting Kapel Weddesteyn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aanhouding in onderzoek naar schietpartij Leidsestraatweg in Woerden 112 3 feb, 16:22
Afbeelding
Jongetje (7) stapt trein in terwijl vader kaartje koopt 112 2 feb, 14:21
Afbeelding
Feestelijke presentatie 'Gemaakt in Woerden' Algemeen 1 feb, 16:37
Afbeelding
Hester Radstake nieuwe predikant Evangelisch-Lutherse Gemeente Woerden Algemeen 1 feb, 16:34
Afbeelding
Nieuw ontwerp Woerdense bastions stuit op verzet Algemeen 1 feb, 16:32
Afbeelding
Iozefina Paulet wordt raadslid voor het CDA in Woerden Algemeen 1 feb, 16:25
Afbeelding
Vragen over toekomst hertenkamp in Woerdens Staatsliedenkwartier Algemeen 1 feb, 16:16
Afbeelding
Oversteek Polanerbaan in Woerden veiliger gemaakt Algemeen 1 feb, 16:16