• De Romeinencollectie op de zolderverdieping van Stadsmuseum Woerden.
• De Romeinencollectie op de zolderverdieping van Stadsmuseum Woerden. Foto: aangeleverd

Romeinencollectie Stadsmuseum Woerden nog een maand te zien

Algemeen 1.112 keer gelezen

WOERDEN • De Romeinententoonstelling in Stadsmuseum Woerden gaat over een maand sluiten. Dan start de verbouwing van de zolderverdieping. 

Als die is afgerond zal er een nieuwe en eigentijdse presentatie over Woerden worden opgebouwd: het Verhaal van Woerden. Er worden echter eerst een aantal maatregelen uitgevoerd om de ruimte te verduurzamen. “Hopelijk levert dat veel minder schommelingen op in temperatuur en vochtigheid”, verklaart museummanager Arja van Veldhuizen. “Dat is belangrijk voor de voorwerpen die straks te zien zullen zijn op deze plek.”

Depot
De Romeinse voorwerpen gaan niet helemaal weg. Ongeveer een derde van de Romeinse collectie is straks onderdeel van het Verhaal van Woerden. De andere voorwerpen gaan terug naar de eigenaren. Van Veldhuizen: “Veel komt uit het provinciaal archeologisch depot bijvoorbeeld. Alle topstukken blijven, zoals de helm, het aspergemes en de kikkerfibula. Plus nog een flink aantal andere voorwerpen die een belangrijk verhaal vertellen.”

In het verre verleden was Woerden - toen Laurium geheten - een vestigingsplaats van het Romeinse leger. Er zijn vele bijzondere vondsten gedaan, die stuk voor stuk uit de Woerdense bodem tevoorschijn zijn gekomen. Daaronder een helm en de altaarsteen, waarvan een kopie op de stoep staat schuin tegenover de molen, vlakbij de vindplaats. Maar ook op het eerste gezicht minder opvallende voorwerpen zoals een metalen houdertje voor de pluimpjes op een helm, kleine schijfjes die gebruikt werden bij spelletjes of spelden waarmee de bewoners destijds hun kleding vast zetten.

“Elk voorwerp vertelt een verhaal en laat zien dat er op deze plek, waar wij nu lopen, destijds Romeinse soldaten en andere bewoners rondliepen”, aldus Van Veldhuizen. “Ook zij aten, hadden kleding nodig, werkten en verzonnen iets om in hun vrije tijd te doen. Een mooie collectie voorwerpen die zij achter lieten kun je bekijken in het museum.”  

De Romeinententoonstelling is tot en met 8 januari te bezichtigen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aanhouding in onderzoek naar schietpartij Leidsestraatweg in Woerden 112 3 feb, 16:22
Afbeelding
Jongetje (7) stapt trein in terwijl vader kaartje koopt 112 2 feb, 14:21
Afbeelding
Feestelijke presentatie 'Gemaakt in Woerden' Algemeen 1 feb, 16:37
Afbeelding
Hester Radstake nieuwe predikant Evangelisch-Lutherse Gemeente Woerden Algemeen 1 feb, 16:34
Afbeelding
Nieuw ontwerp Woerdense bastions stuit op verzet Algemeen 1 feb, 16:32
Afbeelding
Iozefina Paulet wordt raadslid voor het CDA in Woerden Algemeen 1 feb, 16:25
Afbeelding
Vragen over toekomst hertenkamp in Woerdens Staatsliedenkwartier Algemeen 1 feb, 16:16
Afbeelding
Oversteek Polanerbaan in Woerden veiliger gemaakt Algemeen 1 feb, 16:16