• Vijf leden van Jeugdbrandweer De Waarden.
• Vijf leden van Jeugdbrandweer De Waarden. Foto: Thomas Sohilait Photography

Aftrap Jeugdbrandweer De Waarden

Algemeen 702 keer gelezen

KAMERIK • Woerden heeft een nieuw jeugdbrandweerkorps: Jeugdbrandweer De Waarden. Zaterdag vond de formele aftrap plaats bij de brandweerpost Kamerik. 

De jeugdleden die lid zijn van het korps, zijn jongens en meisjes van tussen 12 en 18 jaar oud. Op de woensdagavond komen ze bij elkaar en leren ze de basisvaardigheden van het brandweervak. “We gaan oefeningen met ze doen”, vertelt Ronald Sonnevelt, cluster commandant van de brandweer in Woerden. “Ze leren fictieve brandjes blussen en de juiste tactiek en techniek toe te passen. En natuurlijk hoe je bepaalde materialen, zoals brandweerslangen, moet gebruiken. Niet alles is toegestaan. We laten ze bijvoorbeeld niet met luchtflessen lopen of met een zuurstofmasker op hun gezicht. Daar zijn ze nog te jong voor.” 

Jeugdleiders
Naast het bestrijden van brand leren de jeugdleden ook meer over hulpverlening in het algemeen en de brandweerorganisatie. De lessen worden verzorgd door jeugdleiders en vinden afwisselend plaats bij de brandweerposten in Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld. “Daarnaast wordt er bij bedrijven geoefend”, zegt Sonnevelt. “Het is vooral de bedoeling om ze enthousiast te maken voor het brandweervak.”

Als ze 18 jaar worden kunnen jeugdleden zich aansluiten bij het korps van de vrijwillige brandweer, “maar doorstroming is niet vanzelfsprekend”, zegt Sonnevelt erbij. “Ze moeten, net als ieder ander, de reguliere brandweeropleiding volgen. Uiteraard hebben ze wel een voorsprong. Want ze kennen de basisvaardigheden. En wij kennen hen goed.” 

Grote groep
Voor  het nieuwe korps hebben zich dertien jongens en meisjes aangemeld uit alle kernen van Woerden. Dat zijn er meer dan Sonnevelt had verwacht. “We mikten vooraf op acht leden, dus het is een vrij grote groep. Tegelijkertijd zijn we er blij mee, want het is natuurlijk even afwachten hoe ze het gaan ervaren. Wie weet haken er nog een paar af. Op dit moment nemen we niemand meer aan. Wie interesse heeft, kan dit natuurlijk wel kenbaar maken bij de Veiligheidsregio Utrecht.”

www.vru.nl/jeugdbrandweer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Het Klooster zoekt Woerdense jongeren voor voorstelling Theater na de Dam Algemeen 20 mrt., 12:09
Afbeelding
Team van Margrietschool schoolschaakkampioen van Woerden Algemeen 20 mrt., 09:52
Afbeelding
Pannenkoekenfeest in De Vijverhof in Harmelen Algemeen 20 mrt., 09:48
Afbeelding
SDO/Fiable speelt gelijk tegen hekkensluiter Sport 20 mrt., 09:31
Afbeelding
Fietsen door Woerden voor 100 jaar Rotary Algemeen 20 mrt., 09:24
Afbeelding
Auto raakt te water langs Stationsweg in Woerden 112 19 mrt., 16:04
Afbeelding
Feyenoord geeft training aan Oekraïense kinderen die in Woerden verblijven Algemeen 17 mrt., 16:18
Afbeelding
Nieuw duurzaam vervoer voor huisartsenpost Midden-Holland Algemeen 17 mrt., 16:18