• Even lekker douchen na het sporten zit er voorlopig niet in De Schulenburch.
• Even lekker douchen na het sporten zit er voorlopig niet in De Schulenburch. Foto: stockfoto

Douchen mag niet meer in Kamerikse sporthal De Schulenburch

Algemeen 680 keer gelezen

KAMERIK • De energiecrisis slaat overal toe, ook bij sportclubs. Zo mogen leden van korfbalvereniging SDO/Fiable uit Kamerik na een training of wedstrijd niet meer douchen. 

Tientallen appjes ontving voorzitter Nander de Wit toen het bericht op de website van de korfbalclub was geplaatst. “Leden geloofden het niet, maar het is echt zo. Ze moeten na de trainingen en wedstrijden thuis douchen om de kosten te drukken.” 

Ook gasten die op wedstrijddagen naar Kamerik komen, moeten eraan geloven. “Je schaamt je gewoon tegenover die mensen. Zaterdag komt er een team uit Groningen een wedstrijd spelen tegen ons eerste team. Die gasten moet je dus na de wedstrijd zonder te douchen naar huis sturen.”    

Huurverhoging
Op 30 december kreeg het bestuur van SDO/Fiable de mededeling dat de 230 leden vanaf 1 januari 2023 geen gebruik meer mochten maken van de douches in sporthal De Schulenburch. Een paar dagen ervoor was er nog een huurverhoging aangekondigd van 8 procent vanwege de sterk gestegen energiekosten. “Met die huurverhoging hadden we al rekening gehouden, want alle sportvereniging in de gemeente Woerden moeten meer betalen. Het enige verschil is dat die verenigingen er ‘normale’ voorzieningen voor terug krijgen.”

De Wit vroeg bestuursleden van stichting De Schulenburch om opheldering. “Die gaven in een gesprek aan niet anders te kunnen dan deze maatregel per direct door te voeren. Het was namelijk niet gelukt om het energiecontract te wijzigen waardoor de energiekosten het komend jaar op kunnen lopen tot 200.000 euro. Daarnaast verloopt het contact tussen de stichting en de gemeente moeizaam. Er bestaat op dit moment veel onduidelijkheid over het onderhoud, verduurzaming en de toekomstplannen van De Schulenburch.”

Legionella
Een oplossing lijkt ver weg. Het voorstel van SDO/Fiable om alleen op zaterdag gebruik te maken van de douches is afgewezen. Dit vanwege het risico op legionella. Gebruik maken van het eigen clubhuis is lastig. De Wit: “Wij beschikken over een kunstgrasveld en voorzieningen waar we van mei tot oktober gebruik van maken. Daarna werken we onze wedstrijden en trainingen af in De Schulenburg. Ons clubhuis ligt op tien minuten lopen van de sporthal. Leden en gasten daar laten douchen is geen optie, het past ook niet in onze begroting.”

Hij vindt het pijnlijk om te zien hoe het bestuur van De Schulenburch niet anders kan dan haar eigen voorzieningen te sluiten. Het begin van het einde. “Voor de langere termijn staat niet alleen de sportvoorzieningen in Kamerik onder druk, maar ook het sociale aspect van sporten met elkaar. Elkaar ontmoeten voor een praatje of een drankje dreigt te verdwijnen. Dit alles in een gemeente waar men als doel heeft dat sportverenigingen bijdragen aan een gezond leven, ontmoeting en ontspanning.”

Gemeente Woerden: ‘Onze mogelijkheden zijn beperkt’ 

De gemeente Woerden is door het bestuur van De Schulenburg op de hoogte gesteld van de enorme stijging van de energierekening. ‘daar zijn wij van geschrokken”, zo laat een woordvoerder weten. ‘Het is heel vervelend dat de gevolgen van de energiecrisis hier nu zo pijnlijk duidelijk worden, doordat het bestuur van De Schulenburch zich genoodzaakt ziet om uit kostenbesparing de douches uit te zetten.’ 

Binnenkort gaat de gemeente met het bestuur van De Schulenburch om tafel. Dit om te bekijken welke mogelijke oplossingen er zijn. ‘Maar onze mogelijkheden als gemeente zijn beperkt, dus het vraagt om creatief denken. Bijvoorbeeld door de leden van SDO/Fiable tijdelijke in een andere sporthal in de gemeente te laten douchen (en spelen).’

Daarnaast kan De Schulenburch mogelijk aanspraak maken op extra regelingen (Noodfonds) die in het leven zijn geroepen voor verenigingen en organisaties die het financieel zwaar hebben als gevolg van de energiecrisis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Het Klooster zoekt Woerdense jongeren voor voorstelling Theater na de Dam Algemeen 20 mrt., 12:09
Afbeelding
Team van Margrietschool schoolschaakkampioen van Woerden Algemeen 20 mrt., 09:52
Afbeelding
Pannenkoekenfeest in De Vijverhof in Harmelen Algemeen 20 mrt., 09:48
Afbeelding
SDO/Fiable speelt gelijk tegen hekkensluiter Sport 20 mrt., 09:31
Afbeelding
Fietsen door Woerden voor 100 jaar Rotary Algemeen 20 mrt., 09:24
Afbeelding
Auto raakt te water langs Stationsweg in Woerden 112 19 mrt., 16:04
Afbeelding
Feyenoord geeft training aan Oekraïense kinderen die in Woerden verblijven Algemeen 17 mrt., 16:18
Afbeelding
Nieuw duurzaam vervoer voor huisartsenpost Midden-Holland Algemeen 17 mrt., 16:18