Afbeelding
Foto: stockfoto

Raad Woerden akkoord: er komen windmolens in Reijerscop

Algemeen 1.159 keer gelezen

WOERDEN • Er komen windmolens Reijerscop. Een meerderheid van de raad stemde donderdagavond in om de polder bij Harmelen aan te wijzen als locatie voor grootschalige opwek van windenergie.

Wel moet de gemeente gezondheidseffecten voor omwonenden in beeld brengen. En kijken of een deel van de opbrengsten van windenergie kan worden gebruikt om omwonenden die hinder ondervinden van de windturbines te compenseren. 

Niet verrassend
De uitkomst van de stemming was niet verrassend. Van de coalitiepartijen stemde, zoals verwacht, alleen LijstvanderDoes tegen. Die lokale partij is altijd al tegen windmolens geweest, maar stapte vorig jaar toch in een coalitie met CDA, Progressief Woerden en ChristenUnie-SGP. Partijen die minder moeite hebben met de opwek van windenergie.

Fractievoorzitter Lenie van Leeuwen verklaarde dat bij de coalitieonderhandelingen is afgesproken dat de plaatsing van windmolens een ‘vrij onderwerp’ zou zijn. Elke coalitiepartij mag een eigen standpunt innemen. “Wij zijn én blijven tegen de plaatsing van windmolens.” 

Toch waren met name de oppositiepartijen zeer kritisch. “U zegt voortdurend tegen de komst van windmolens te zijn, maar bent straks wel mede verantwoordelijk voor de uitvoering van dit raadsvoorstel”, hield Femke van Kooten (Splinter) haar voor. 

Hendrie van Assem (Inwonersbelangen) wilde weten of LijstvanderDoes eraan dacht om uit de coalitie te stappen. “Dat is absoluut niet het geval”, reageerde Van Leeuwen geprikkeld. “Binnen de coalitie kunnen we meer betekenen voor onze inwoners dan erbuiten. Een verschil van inzicht over een enkel onderwerp kan en mag nooit leiden tot een breuk.”

Zegje
Veel oppositiepartijen zijn tegen de bouw van windturbines in Reijerscop. Malik Arbaj (Woerden&Democratie) hekelt het feit dat bewoners in de polder geen enkele kans hebben gehad om hun zegje te doen. Hij verzocht het college daarom om het voorstel terug te nemen. “Start eerst met een participatieproces en kies dan pas voor een gebied.” 

Splinter is weliswaar voorstander van de opwek van windenergie, maar vindt het Groene Hart geen geschikte plek voor windturbines. Die tasten het open landschap aan. Femke van Kooten toonde een foto van de Bonaventurakerk, nu nog met 77,2 meter het hoogste gebouw van Woerden. “Die kerk valt in het niet naast zo’n giga windmolen van 240 meter hoog.” 

Er bestaan ook zorgen over de gezondheid van inwoners van polder Reijerscop. Het RIVM doet momenteel onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van windturbines. Verschillende fracties stelden voor te wachten tot de resultaten bekend zijn, maar volgens wethouder Jelmer Vierstra heeft dat weinig zin. “Als de rijksnormen strenger worden dan onze eigen normen, gaan wij die overnemen. En als blijkt dat windmolens er niet kunnen komen, dan komen ze er niet.”

De gemeente gaat de plannen nu verder uitwerken. Vierstra beloofde om belanghebbenden er zoveel mogelijk bij te betrekken. Hij doelde met name op de bewoners van Reijerscop. “Al het moet ga ik huis aan huis langs de deuren om met iedere bewoner het gesprek aan te gaan.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 5 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 9 uur geleden
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 9 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 10 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 24 apr, 16:34
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 24 apr, 14:47
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 24 apr, 14:14