• Tuinspecialist Geral Overbeek bij de Zadenbibliotheek in de Duurzaamheidswinkel.
• Tuinspecialist Geral Overbeek bij de Zadenbibliotheek in de Duurzaamheidswinkel. Foto: Thomas Sohilait Photography

Woerden krijgt Zadenbibliotheek waar je zaden kunt halen én brengen

Algemeen 1.147 keer gelezen

WOERDEN • Er komt een Zadenbibliotheek in Woerden. Inwoners kunnen er vanaf 10 februari zaadjes voor groenten, kruiden en bloemen lenen, inleveren én ruilen. 

Tuinspecialist Geral Overbeek is de initiatiefnemer van de Zadenbibliotheek, die een plek krijgt in de Duurzaamheidswinkel aan de Voorstraat. Hij kwam het concept enkele jaren geleden tegen in Friesland en dacht: ‘dit moet ik naar Woerden halen’. 

De Zadenbibliotheek werkt vrij eenvoudig. “Mensen kunnen hier zaadjes brengen van zowel groeten, kruiden als bloemen. Die moeten wel volledig biologisch zijn. Op het pakketje komt de datum van de oogst te staan. Daarna worden de zaden gedroogd, gesorteerd, geschoond en gedocumenteerd door de vrijwilligers. Dan zijn ze klaar om ‘uitgeleend’ te worden.” 

Met de mensen die de zaadjes meenemen wordt een afspraak gemaakt. “Als de plant is volgroeid, brengen ze de zaadjes van die plant weer hier naartoe”, legt Overbeek uit. 

Claimen
Er is volgens de tuinspecialist een groot probleem als het om zaadjes gaat. “Wereldwijd claimen steeds meer bedrijven het patent op diverse zaden. Zaden worden vaak in laboratoria gemanipuleerd en mogen ook niet meer vrij verspreid worden. Op die manier worden die zaadjes het ‘eigendom’ van die bedrijven.”

Mede hierdoor is de Zadenbibliotheek volgens Overbeek een goed initiatief. “Ik vind dat zaden voor iedereen zijn. Deze biologische zaden kunnen gewoon groeien zonder allerlei foefjes toe te passen.” 

Op het gebied van biodiversiteit kan Woerden sowieso wel wat verbeterpunten doorvoeren. “Er wordt hier veel te veel afgemaaid waardoor veel zaden verloren gaan. Door alle planten weg te maaien en af te voeren, gaat er ook een groot leefgebied van de insecten verloren. Als je de planten nou wat langer laat groeien, met name in de winter, dan plukt de natuur daar zijn vruchten van.”

De officiële opening van de Zadenbibliotheek in de Duurzaamheidswinkel (Voorstraat 75) is op vrijdag 10 februari tussen 13.00 en 15.00 uur. Wethouder Jelmer Vierstra is aanwezig om het eerste zaadje te planten. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Een loopplank kan de otter al helpen Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Happy Fit 4U: het podium voor kinderen die anders zijn zakelijk 3 uur geleden
Afbeelding
Fietser gewond aan hoofd na val op Barwoutswaarder in Woerden 112 3 uur geleden
Afbeelding
Mobiele camera houdt omgeving Tulpstraat in de gaten 112 2 jun., 16:46
Afbeelding
Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. zoekt een speciaal thuis voor kat Bella Nieuws 1 jun., 14:09
Afbeelding
Leerlingen obs De Achtspong portretteren Tosca Menten Nieuws 1 jun., 13:51
Afbeelding
Fietsster raakt gewond bij aanrijding in Harmelen 112 1 jun., 13:40
Afbeelding
Zonnige 37e editie Triathlon Woerden (foto's) Nieuws 30 mei, 14:10