• In sporthal Snellerpoort werd zaterdag met modelvliegtuigen gevolgen.
• In sporthal Snellerpoort werd zaterdag met modelvliegtuigen gevolgen. Foto: Paul van den Dungen

Rondjes vliegen met modelvliegtuig door sporthal Snellerpoort

Algemeen 1.318 keer gelezen

WOERDEN • Voor liefhebbers van modelvliegen hield Modelvliegclub Woerden zaterdag een open dag in sporthal Snellerpoort.

Leden vlogen onder meer met hun zelfgebouwde modelvliegtuigen rondjes door de sporthal. Zo pronkte Kees de Groot met zijn Tiger Moth, een lestoestel dat in de jaren ‘30 tot ‘50 werd gebruikt door de Koninklijke Luchtmacht. De Groot was er bij toen de modelvliegclub op 6 januari 1976 werd opgericht. “In die tijd vlogen we nog op het grote parkeerterrein waar nu winkelcentrum Molenvliet is. Dat was toen nog allemaal weiland. Later hebben we nog op het braakliggende terrein tegenover het toenmalige Hofpoort Ziekenhuis gevlogen.” 

Vrouwen
Het ledental schommelt al jaren rond de 55. Het zijn nu allemaal mannen. En die hebben één ding gemeen: ze kunnen razend enthousiast vertellen over hun hobby. De vereniging had ook vrouwen, maar die zijn door verhuizing niet meer aan de club verbonden. “Maar ze worden met open armen ontvangen”, zegt De Groot.

Volgens bestuurslid Ernst Grundmann is het een misvatting dat de modelvliegerij een dure hobby is. “Iedere hobby kost geld en je kan het zo gek maken als je maar wilt. Nieuwe leden adviseren wij om eerst helemaal niets te kopen. Kom eerst maar eens kijken en vooral praten.”

De Modelvliegclub Woerden is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart die heel toevallig ook in Woerden haar hoofdkantoor heeft. De afdeling ‘Modelvliegsport’ van de KNVvL behartigt de belangen voor aangesloten clubs en haar leden. Juist in deze roerige tijden waarin veranderingen en EU-regelgeving voor de modelvlieger belangrijke onderwerpen zijn.

Start- en landingsbaan
De Woerdense club beschikt over een eigen honk aan de Barwoudswaarder 65 en een eigen start- en landingsbaan van 80 bij 80 meter. Die wordt binnenkort uitgebreid tot 110 bij 80 meter. Iedere zaterdag- en zondagmiddag vanaf 13.00 uur wordt daar door leden van de vereniging gevlogen. Wie een kijkje wil nemen, moet vanaf de boerderij nog zo’n vijf minuten lopen. “Bij minder goed weer is het handig om laarzen aan te trekken”, beveelt De Groot aan.


• Twee jongens schrikken als er een modelvliegtuigje vlak langs hen vliegt. - Paul van den Dungen

Technisch vernuft bij het bouwen van het model, basiskennis over aerodynamica en het zelf vliegen komen in de modelvliegsport allemaal bij elkaar. Het is dit samengaan van interesses, kennis en vaardigheden die de modelvliegsport volgens De Groot zo aantrekkelijk maakt. De Modelvliegclub Woerden heet nieuwe leden, vanaf 14, 15 jaar welkom. Het hebben van goede ogen is een pré.

Karretje
Dat het lidmaatschap tot meer kan leiden bewijst het verhaal van secretaris Yuri van den Hoorn. Hij begon op 14-jarige leeftijd met het modelvliegen. “Iedere zaterdag kwam hij op zijn fiets met daarachter een karretje met de benodigde apparatuur naar de club toe. Inmiddels vliegt hij na tal van opleidingen onder andere op de vliegschool Eelde en als captain op een verkeersvliegtuig.”

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 10 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 13 uur geleden
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 13 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 14 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 24 apr, 16:34
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 24 apr, 14:47
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 24 apr, 14:14