Katrien Timmers: "De tentoongestelde werken wisselen regelmatig." Foto: Roy Visscher
Katrien Timmers: "De tentoongestelde werken wisselen regelmatig." Foto: Roy Visscher (Foto: Roy Visscher)

Eerbetoon aan Woerdense schilder

Hij was een wereldberoemde schilder die in één adem genoemd wordt met Mondriaan én was een Woerdenaar. Zesenzeventig jaar na zijn dood eert het museum in zijn geboortestad Leo Gestel met een permanente expositie.

door Roy Visscher

WOERDEN – Leo Gestel werd in 1881 geboren als Leendert en groeide op in het pand aan de Kruisstraat waar nu Gerritse IJzerwaren zetelt. Zijn schildertalent had hij niet van een vreemde: zijn vader was huis- en decoratieschilder en directeur van de Woerdense avondtekenschool. Een van Leenderts beste vrienden was Kees Vreedenburgh, een Woerdenaar die onder de naam Cornelis ook een verdienstelijk schilder zou worden. Op de opleiding tot tekenleraar sprongen Gestels teken- en schildervaardigheden zo in het oog dat andere studenten hem Leo gingen noemen, naar Leonardo da Vinci. Daarmee was zijn alias Leo Gestel geboren. Gestel ontwikkelde zich tot een groot modernistisch kunstenaar, die op één lijn kwam te staan met Mondriaan en een prominent lid was van kunstenaarskringen in Amsterdam en Bergen.

Landschappen

Gestel maakte zowel luministische als bijvoorbeeld kubistische en expressionistische kunst, vertelt Stadsmuseum-
manager Katrien Timmers. "Beroemd zijn Gestels schilderijen van landschappelijke plekken rond Woerden en portretten van familieleden, boeren en burgers. Bijzonder was zijn beheersing van meerdere schilder- én tekentechnieken. Mede daardoor heeft hij een enorm oeuvre geproduceerd." Een deel van deze kunstwerken was in het bezit van Woerdense organisaties. "Al langer wilden we die blijvend exposeren, maar dat liep steeds vast op het ontwerp." Vanaf 12 januari hebben deze, en meerdere nieuw verworven, werken de plek die ze verdienen. "In een van onze stijlkamers hangt nu permanent kunst van Gestel. Om de paar maanden wisselt een deel van de collectie, zodat steeds andere werken te bewonderen zijn."

Zuid-Afrika

De expositie is een nieuwe troef voor de stad, stelt Timmers. "Woerden afficheert zich nu met Leo Gestel en kan dat uitbouwen. Zo staan nu al tientallen grote reproducties van zijn werken in de binnenstad. Er komt een stadstour rond Gestel en misschien multimediale aandacht voor zijn werk." In juni komen familieleden van Gestel in Zuid-Afrika naar de expositie. Zij nemen een aantal werken van Gestel die ze in bezit hebben mee. "Die mogen we toevoegen aan de expositie. Een bezoek is trouwens niet duur. Mensen zonder een museumjaarkaart of andere kortingskaart betalen maar 5 euro en hebben dan toegang tot het hele museum."

Meer berichten