Probeer er eens op te gaan zitten en ontdek of jij ook de erwt voelt en een ware prinses bent. Sprookjesbed (2007) Kunstenaar: Anne Rudanovsky.
Probeer er eens op te gaan zitten en ontdek of jij ook de erwt voelt en een ware prinses bent. Sprookjesbed (2007) Kunstenaar: Anne Rudanovsky.

Kunst in de Openbare Ruimte

Middenin Kamerik aan een vijver staat het beeld getiteld 'Sprookjesbed', in 2007 gemaakt door de Estlandse kunstenares Anne Rudanovsky. Het is een rechthoekig beeld van ongeveer 1,5 meter lang, 80 cm. hoog en 80 cm. diep en heeft aan de bovenkant een bolling.

Kamerik - Aan de voorkant en bij een afgebroken stuk aan de zijkant is heel mooi de weerbaarheid en de gelaagdheid van de steen te zien. Het moet een bed voorstellen, een bed dat gebaseerd is op een sprookje. Wanneer men dit beeld van de straatkant bekijkt lijkt het tamelijk sober, maar vanaf de andere kant wordt die soberheid opgefleurd door een grote rode bol.

Inspiratiebronnen

Wat deze bol nu precies voorstelt, heeft te maken met de inspiratiebronnen van de kunstenares voor het maken van dit beeld. De eerste inspiratie voor het maken van het kunstwerk was de steen op zichzelf. Het kunstwerk is gemaakt van kalksteen, een sedimentgesteente wat gecreëerd is door de natuur.

Deze steen is gevormd door lagen en wordt soms gevormd over een langere periode. De tweede inspiratiebron voor het werk was het sprookje 'De prinses op de erwt' van Christian Andersen. De rode bol staat voor de erwt in het verhaal.

Sprookje

Het sprookje gaat over een jonge vrouw die beweert een prinses te zijn. De koningin verstopt een erwt onder een dikke stapel matrassen om dit te testen. De volgende morgen vertelt de prinses dat ze vreselijk geslapen heeft. Haar rug is bond en blauw. Hierdoor zag de koninklijke familie dat ze wel een echte prinses moest zijn, want niemand behalve een echte prinses heeft zo'n delicate huid.

Anne Rudanovsky woont en werkt in Estland. Zij was een van de deelnemers aan het symposium 'Sitting Art' dat in 2007 werd gehouden. Het beeld 'De Engel' dat door ons in augustus vorig jaar is besproken komt daar ook vandaan. De kunstenares vertelde ons dat ze er twaalf dagen aan gewerkt heeft, maar dat dit beeld voor haar het moeilijkst was dat ze ooit heeft gemaakt. Toen ze de steen had gevoeld in Woerden, was ze verbaast. De steen voelde namelijk anders aan dan in Estland.

Nu, werkend als professor aan de academie, verteld ze dit verhaal altijd aan haar leerlingen als anekdote. In de uitnodiging om iets voor het symposium te maken stond dat het materiaal waarmee ze zou moeten werken van dolomiet zou zijn, dit was het ook, alleen waar de steen in Estland al hard is, is volgens de kunstenares de steen in Nederland nog zes keer harder. Haar gereedschap om de steen te bewerken was er niet geschikt voor, maar toch bleef ze doorgaan om het af te maken. Een beeldhouwer geeft namelijk nooit op.

Wij raden iedereen aan eens langs te gaan bij dit mooie en vooral bijzondere beeld. Probeer er eens op te gaan zitten en ontdek of jij ook de erwt voelt en een ware prinses bent. Het beeld van de maand wordt ook besproken op RPL Woerden, vanaf maandag 29 januari a.s. op de even uren.

Meer berichten