Natuurfotograaf Jan Stel trekt er bijna dagelijks op uit voor de mooiste foto's die geregeld in deze krant komen. Tekst en foto: Winny van Rij
Natuurfotograaf Jan Stel trekt er bijna dagelijks op uit voor de mooiste foto's die geregeld in deze krant komen. Tekst en foto: Winny van Rij (Foto: Winny van Rij)

Jan Stel: "Ik probeer de natuur te lezen"

Iedere ochtend trekt Jan Stel er op uit om natuurfoto's te maken en iedere zondag verzamelt hij de foto's van de afgelopen week. "Ik maak er een tekstje bij en stuur deze aan mijn abonnees." Hierbij hoort ook de redactie van deze krant die wekelijks wel een of meer van zijn foto's plaatst.

door Winny van Rij

Woerden - Per dag beslist Stel waar hij foto's maakt, afhankelijk van het weer. "Is het zonnig dan kies ik voor het bos, is het wat grijs dan kan ik beter het open land kiezen." De ene keer is dat het Brediuspark, maar hij gaat ook geregeld naar De Haeck bij Woerdense Verlaat of naar Fort Wierickerschans. "Dat is een postzegel vol met natuurverschijnselen, prachtig." Zijn aanpak is eigenlijk eenvoudig: "Zitten en kijken wat er gebeurt of wat zich aandient." En dan natuurlijk het juiste moment kiezen om de foto te maken zoals een meerkoet die zijn jong voedert, een reiger die een grote voorn in de snavel heeft. "Je moet de natuur als het ware lezen. Als je het gedrag van de dieren kent, heb je een vermoeden van wat er gaat gebeuren."

Bij de gratie van rust

Hij was al jong in de natuur te vinden. "Met mijn opa van moeders kant. Hij was bij de Rijkspolitie in de Achterhoek en hij was jager. Vanaf mijn vierde mocht ik iedere vakantie met hem mee bij de gratie van rust." Aan de rand van het bos en de wei zat Jan op zijn handen, leerde de natuur zien en lezen en geduld oefenen. Hij startte met foto's maken toen hij zes of zeven jaar was. "Het fotograferen kwam via mijn vader die daar ook van hield en van hem kreeg ik mijn eerste Agfa clack, nog met fotorolletjes, zwartwit."

Plukje uit de tijd

Stel is wel blij met de digitale camera. "Je hoeft minder met techniek bezig te zijn waardoor ik me meer op het onderwerp kan concentreren." En die onderwerpen zijn er te over laat hij al bladerend door een deel van zijn collectie zien. Zaaddozen van klaprozen, de takken van een treurwilg die als een gordijn naar benden hangen, een boot op de Nieuwkoopse plassen in de ochtendmist. "Ik zoek het in wat er is, het moment zelf, het eenvoudige. Zo neem ik een plukje uit de tijd, zet die even stil," laat hij poëtisch weten. "Al die 400.000 natuurfotografen maken mooie foto's en je kunt jezelf onderscheiden door uitdrukking te geven aan wat je voelt en niet louter te registreren. Als je iets eigens aan de foto weet te geven, daarmee laat zien wat je raakt en dit op anderen kunt overbrengen, ben je geslaagd."

Fotovaartochten

Als vrijwilliger van Natuurmonumenten bij bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen trekt Stel er geregeld op uit. Hij kent het gebied steeds beter en is medeorganisator van fotovaartochten tussen april en oktober. "In de zomer vertrekken we al om 6.00 uur voor een vaartocht van drie uur. We pakken het moment in het gouden uur, er is zoveel moois te fotograferen."

Meer berichten