• Leden van SterAllures.
• Leden van SterAllures. Foto: PR

Woerdense musicalvereniging SterAllures met jubileummusical op de planken

Algemeen 2.051 keer gelezen

WOERDEN • Musicalvereniging SterAllures viert haar 20-jarig bestaan met een bijzondere voorstelling: Oliver in New York. Die is hier en daar wel wat aangepast.

Pas nadat de musical was aangekocht, ontdekten leden dat Oliver in New York eigenlijk meer een kindermusical is. “Eén van de leden wilde het wel herschrijven”, vertelt voorzitter Frans de Waal. “In het originele stuk is Oliver een jongen die bij een roversbende terechtkomt. Nu sluit hij zich als volwassene aan bij een bende straatmuzikanten.” 

Het publiek zal tijdens de vijf te spelen voorstellingen duidelijk merken dat de vereniging twintig jaar bestaat. Hoe? “Dat verklap ik nog niet”, zegt De Waal die al dertien jaar voorzitter is en er al in 2008 bij was toen Sterallures de musical The Winner - met liedjes van ABBA - bracht. “Vanwege het 5-jarig jubileum speelden we toen niet alleen in Het Klooster, maar maakten ook een uitstapje naar Maarssen. Dat was best leuk, maar kostbaar, dus bleven we in de jaren erop in Woerden.” 

Coronatijd
Normaal brengt SterAllures eenmaal per jaar een voorstelling, maar dat was in coronatijd lastig. “We zouden begin maart 2020 ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ spelen en net dat weekend ging alles op slot.” De vereniging prikte in september van dat jaar een nieuwe datum, maar ook daar ging een streep door. “Uiteindelijk konden we die musical pas in oktober 2021 opvoeren. We hadden wel de tijd om extra te oefenen en dat mocht tijdelijk op de plek van onze opslag waar we het hele decor opgebouwd konden laten staan.”

Het was volgens De Waal wel een uitdaging om iedereen gemotiveerd te houden. “Hoe doe je dat als je fysiek niet bij elkaar kunt komen? We besloten tussendoor een kerstmusical te maken via Zoom en die te filmen, gewoon voor onszelf, voor het gevoel samen met iets bezig te zijn. Dat was wel bijzonder, want op het moment van filmen zat iedereen in kostuum achter een beeldscherm.” Hoewel sommige leden stopten, kwamen er in coronatijd ook weer nieuwe leden bij. “De cast van ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ was daarmee deels ook anders geworden. Gelukkig bleef de vereniging ook met deze nieuwe leden voelen als een vriendenclub en dat willen we zo houden.”

Gastacteurs
Het streefgetal voor het aantal leden is circa 25 en dat vindt De Waal prima. “Meer is niet handig omdat je voor iedereen een leuke rol wilt kunnen bieden.” De leeftijd waarop je welkom bent is zestien. “We hebben wel eens gastacteurs gehad van een jaar of dertien voor de musical ‘Anastasia’ om de jonge Anastasia te spelen. Maar wij oefenen ‘s avonds en jongeren kunnen er niet telkens van acht tot half elf bij zijn. Dat maakt het lastig.” 

Na iedere productie kunnen belangstellenden meedoen aan open repetities. Dit jaar vinden die plaats op donderdagavond 13 en 20 april in de Willem van Oranjeschool. Een mooie gelegenheid voor geïnteresseerden om na te gaan of het lidmaatschap iets voor hen is. “We zijn ambitieus en professionaliseren artistiek steeds verder, met een regisseur, regieassistent, zangcoach en choreograaf. We brengen de productie met elkaar tot stand, zorgen ook voor kleding, decor en een deel van de techniek. Vrijwilligers om ons te helpen zijn altijd van harte welkom.” 

Vrijkaarten
Maar eerst Oliver in New York op vrijdagmiddag en -avond 24 maart, zaterdagmiddag en -avond 25 maart en zondagmiddag 26 maart in Het Klooster waar de kaartjes te koop zijn. “Voor de vrijdagmiddag hebben we ook een aantal vrijkaarten beschikbaar gesteld. Al jaren doen we dat voor het Inloophuis ‘Leven met kanker’. Dit jaar ook voor mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank.” Ook kreeg zorginstelling Het Thomashuis Nieuwerbrug een aantal vrijkaarten voor hun bewoners. “Zo is de zaal op de lastige vrijdagmiddag mooi gevuld en bieden wij mensen die anders niet zouden gaan een fijne middag. Dat kan ook dankzij VSB fonds en Cultuurplatform.”

Winny van Rij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Sterk Woerden wil prullenbak bij ieder zitbankje Algemeen 29 mrt., 15:33
Afbeelding
Feestelijke (her)opening Albert Heijn Woerden Algemeen 29 mrt., 15:24
Afbeelding
Menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP) in Dorpshuis Harmelen Algemeen 29 mrt., 15:23
Afbeelding
CDA en Progressief Woerden: 'Betrek omwonenden meer bij speellocaties' Algemeen 29 mrt., 15:20
Afbeelding
Minkema College adopteert Woerdens monument 'Drukkers in verzet' Algemeen 29 mrt., 15:15
Afbeelding
Bestuursleden Theo en Hans krijgen speld bij afscheid van Zegveld Zorgt Algemeen 29 mrt., 15:14
Afbeelding
Woerden&Democratie: 'Onrealistische ambities van gemeente Woerden' Algemeen 29 mrt., 15:12
Afbeelding
Steekspeld in zilver voor Hein Kuiper Algemeen 28 mrt., 17:33