Afbeelding

Voorstel om gemeentelijk referendum in te voeren in Woerden

Algemeen 429 keer gelezen

WOERDEN • Inwonersbelangen dient op donderdag 30 maart een voorstel in die het mogelijk moet maken om een gemeentelijk referendum te houden in Woerden. 

Volgens raadslid Jan-Hubert van Rensen is het houden van een volksraadpleging de afgelopen jaren vaker aan de orde geweest. “Door menig raadslid is geroepen dat het maar voorgelegd moet worden aan de inwoners. Bijvoorbeeld of de koopzondag er moest komen. Of dat de inwoners de Rembrandtbrug willen.” 

Spelregels
Een referendum kan op dit moment niet. Daarvoor moet de gemeenteraad eerst besluiten of ze dit wil en wat de spelregels dan zijn. Als de raad instemt met de invoering van het referendum, kunnen inwoners het initiatief hiervoor nemen. In eerste instantie zijn daar 400 ondersteuningsverklaringen voor nodig. De gemeenteraad beslist vervolgens of het aangedragen onderwerp zich leent voor een referendum.

Als de gemeenteraad ermee instemt zijn er in totaal 2.000 ondersteuningsverklaringen nodig. Dit om duidelijk te krijgen of het onderwerp breder leeft onder de inwoners. Van Rensen kan genoeg onderwerpen bedenken waarover inwoners zich kunnen uitspreken. “Denk aan de invoering van een vuurwerkverbod, het vergroten van het aantal bomen in de gemeente of de toekomst van de zwembaden.” 

Spannend
In januari is - op initiatief van Inwonersbelangen - in de gemeenteraad al gesproken over het referendum. Toen bleek dat er mogelijk een meerderheid is voor een referendum ‘op initiatief van bewoners’. Hierop paste de lokale partij haar voorstel aan. Nu is het de vraag of dit voorstel op voldoende steun kan rekenen. Van Rensen: “Duidelijk is geworden dat een aantal partijen een referendum niet zien zitten. Een enkele partij weet het niet. En een aantal partijen is duidelijk voorstander, samen hebben zij 14 van 31 zetels. Het wordt spannend of het voorstel een meerderheid krijgt.”  

Als het referendum door gaat, kunnen inwoners ook subsidie krijgen om hun standpunten breder bekend te maken. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om een besluit te nemen als de uitslag van het referendum er is. Wat van Rensen betreft neemt de gemeenteraad de uitslag altijd één op één over. “De inwoner heeft zich kunnen uitspreken en heeft zich dan ook uitgesproken.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Sterk Woerden wil prullenbak bij ieder zitbankje Algemeen 29 mrt., 15:33
Afbeelding
Feestelijke (her)opening Albert Heijn Woerden Algemeen 29 mrt., 15:24
Afbeelding
Menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP) in Dorpshuis Harmelen Algemeen 29 mrt., 15:23
Afbeelding
CDA en Progressief Woerden: 'Betrek omwonenden meer bij speellocaties' Algemeen 29 mrt., 15:20
Afbeelding
Minkema College adopteert Woerdens monument 'Drukkers in verzet' Algemeen 29 mrt., 15:15
Afbeelding
Bestuursleden Theo en Hans krijgen speld bij afscheid van Zegveld Zorgt Algemeen 29 mrt., 15:14
Afbeelding
Woerden&Democratie: 'Onrealistische ambities van gemeente Woerden' Algemeen 29 mrt., 15:12
Afbeelding
Steekspeld in zilver voor Hein Kuiper Algemeen 28 mrt., 17:33