• Oekraïense kinderen tijdens de training.
• Oekraïense kinderen tijdens de training. Foto: aangeleverd

Feyenoord geeft training aan Oekraïense kinderen die in Woerden verblijven

Algemeen 403 keer gelezen

WOERDEN • Een bus met Oekraïense kinderen vertrok woensdag vanuit de opvanglocatie in Woerden naar het Zuiderpark in Rotterdam. Daar kregen zij een training van voetbalclub Feyenoord aangeboden.  

Samen met trainers van de Feyenrood Foundation werkten de kinderen verschillende oefenvormen af en werd er samen gevoetbald. “Oekraïense kinderen komen hierdoor op een andere manier in aanraking met sport”, vertelt Thymo Kamu van gro-up buurtwerk. “In Oekraïne heb je veel minder sportverenigingen dan in Nederland.” 

In beweging
Thymo ondersteunt Oekraïense vluchtelingen in de gemeentelijke opvanglocaties in Woerden en Oudewater. Zijn doel is om meer kinderen in beweging te krijgen. Daarom probeert hij ouders in contact te brengen met lokale sportverenigingen. Zo wordt sport ook toegankelijk voor Oekraïense kinderen en krijgen zij de kans om hierin het mooiste uit zichzelf te halen. “Deze training (bij Feyenoord, red.) draagt daaraan bij. De kinderen hebben een onvergetelijke dag en zijn lekker in beweging.”

Gebarentaal
De taalbarrière vormt tijdens de training geen probleem. “Voor voetbal heb je eigenlijk geen taal nodig”, vertelt één van de trainers van Feyenoord Foundation. “De oefening laten we aan de kinderen zien. Dit doen we voor. En ‘tegen de bal schoppen’ is een gebaar dat je snel begrijpt. Dan gaat het eigenlijk vanzelf. En als de Oekraïense kinderen het niet begrijpen, zijn er ouders op het veld die uitleg geven.”

Gro-up buurtwerk ondersteunt Oekraïners die in de opvangvoorziening zitten. Gezinnen worden geholpen met de inschrijving bij de huisarts, maar ook met de belastingaangifte. Thymo ziet dat de meeste Oekraïners inmiddels wel gesetteld zijn. “Dan is de volgende stap: waar loop je tegenaan? En wat heb je nog nodig? De mensen zijn altijd zo ontzettend dankbaar. Dat vind ik mooi.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Sterk Woerden wil prullenbak bij ieder zitbankje Algemeen 29 mrt., 15:33
Afbeelding
Feestelijke (her)opening Albert Heijn Woerden Algemeen 29 mrt., 15:24
Afbeelding
Menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP) in Dorpshuis Harmelen Algemeen 29 mrt., 15:23
Afbeelding
CDA en Progressief Woerden: 'Betrek omwonenden meer bij speellocaties' Algemeen 29 mrt., 15:20
Afbeelding
Minkema College adopteert Woerdens monument 'Drukkers in verzet' Algemeen 29 mrt., 15:15
Afbeelding
Bestuursleden Theo en Hans krijgen speld bij afscheid van Zegveld Zorgt Algemeen 29 mrt., 15:14
Afbeelding
Woerden&Democratie: 'Onrealistische ambities van gemeente Woerden' Algemeen 29 mrt., 15:12
Afbeelding
Steekspeld in zilver voor Hein Kuiper Algemeen 28 mrt., 17:33