Afbeelding
Foto: 123RF.com

Woerden&Democratie: ‘Onrealistische ambities van gemeente Woerden’

Algemeen 892 keer gelezen

WOERDEN • Heeft de gemeente Woerden onrealistische ambities? Dat is de vraag die de politieke partij Woerden&Democratie (W&D) aan het college stelt.

Reden voor de vraag is een recente publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving: de jaarlijkse klimaat- en energieverkenning. Uit die verkenning blijkt dat Nederland wat betreft de opwek van groene stroom op koers ligt, maar dat het gebruik van aardgas nog maar traag afneemt. Het huidige kabinet wil in 2030 een reductie in de uitstoot van CO2 van 49 tot 55 procent realiseren terwijl het Planbureau voor de Leefomgeving heeft berekend dat over zeven jaar pas 24 procent van de bebouwde omgeving gasloos zal zijn.

Koken
In Woerden was tussen 2014 en 2021 het energiebeleid gericht op een volledig gasloos Woerden in 2030. Geen gebruik meer van gas om te koken en om water en huis mee te verwarmen, dat was het doel. Het Planbureau voor de Leefomgeving geeft aan dat dat bij lange na niet realistisch is. Reem Bakker van W&D vraagt zich af hoe het toch mogelijk is dat er in die jaren (2014-2021) een onhaalbare energie-ambitie is ontstaan? In schriftelijke vragen die zijn partij aan het college stelt, wordt ook de vraag gesteld wat deze ambitie al gekost heeft en of er op dit moment nog steeds veel geld wordt geïnvesteerd in ‘onrealistische ambities’. “Die vraag is relevant omdat de gemeente Woerden torenhoge schulden heeft en kampt met een gebrek aan personeel”, aldus Bakker.

Losgelaten
Inmiddels heeft de gemeente de ambitie voor een gasloos Woerden in 2030 losgelaten en geldt die ambitie alleen nog voor het eigen gemeentelijk vastgoed. W&D vindt het opmerkelijk dat er nooit een debat heeft plaatsgevonden over hoe de onrealistische ambitie zich tussen 2014 en 2021 in het Woerdens gemeentelijk beleid heeft kunnen wortelen. De beantwoording van de vragen wordt over vier weken verwacht. Mogelijk zal W&D naar aanleiding van de beantwoording een debat aanvragen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Een loopplank kan de otter al helpen Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Happy Fit 4U: het podium voor kinderen die anders zijn zakelijk 2 uur geleden
Afbeelding
Fietser gewond aan hoofd na val op Barwoutswaarder in Woerden 112 3 uur geleden
Afbeelding
Mobiele camera houdt omgeving Tulpstraat in de gaten 112 2 jun., 16:46
Afbeelding
Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. zoekt een speciaal thuis voor kat Bella Nieuws 1 jun., 14:09
Afbeelding
Leerlingen obs De Achtspong portretteren Tosca Menten Nieuws 1 jun., 13:51
Afbeelding
Fietsster raakt gewond bij aanrijding in Harmelen 112 1 jun., 13:40
Afbeelding
Zonnige 37e editie Triathlon Woerden (foto's) Nieuws 30 mei, 14:10