• Opening van het uitgiftepunt voor menstruatieproducten in Harmelen. Midden: wethouder Jaques Rozendaal en rechts Splinter-raadslid Femke Merel van Kooten.
• Opening van het uitgiftepunt voor menstruatieproducten in Harmelen. Midden: wethouder Jaques Rozendaal en rechts Splinter-raadslid Femke Merel van Kooten. Foto: Floris Bakker

Menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP) in Dorpshuis Harmelen

Algemeen 799 keer gelezen

HARMELEN • Dorpshuis Harmelen heeft sinds maandag een uitgiftepunt voor menstruatieproducten (MUP). Het is een extra voorziening voor vrouwen en meisjes die weinig of niet genoeg geld hebben om deze producten zelf aan te schaffen. Bij dit uitgiftepunt mogen ze die gratis meenemen. 

Raadslid Femke Merel van Kooten van Splinter vindt een dergelijk uitgiftepunt hard nodig, zeker met de hoge energierekening en almaar stijgende inflatie in het achterhoofd. “Menstruatieproducten zijn een eerste levensbehoefte. Door de hoge prijzen hebben meisjes en vrouwen niet altijd geld om maandverband of tampons te kopen. Als ze hierdoor niet naar werk of school kunnen, zorgt dit voor stress en uitsluiting.”

Schotland
Zij wijst naar Schotland waar vorig jaar een wet van kracht werd die tampons en maandverband gratis maakt voor wie zich de producten niet kan veroorloven. Het is het eerste land ter wereld dat een dergelijke wet tegen menstruatiearmoede heeft. “Helaas is een soortgelijke wet er (nog) niet in Nederland. Het is nu aan gemeenten om het op te pakken.”  

Van Kooten diende daarom tijdens de raadsvergadering een motie in waarin Woerden werd gevraagd om zich aan te sluiten bij het initiatief van het Armoedefonds voor de verspreiding van gratis menstruatieproducten. Die motie kon rekenen op steun van meerdere fracties. Naast de al bestaande elf uitgiftepunten (onder andere de drie middelbare scholen in Woerden, voedselbank, bibliotheek, mbo Rijnland en een kastje in Geestdorp) komen er nog meer plekken waar meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen krijgen.

Volgens wethouder Jacques Rozendaal past de realisatie van de MUP’s goed in het beleid van Woerden om de bestaanszekerheid van minima te versterken. Grote voordeel is dat de gemeente volledig wordt ‘ontzorgd’ aangezien het Armoedefonds de inkoop en distributie van de menstruatieproducten regelt. “Het is mooi dat we op deze manier kunnen voorzien in een behoefte.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05
• Flo en Wessel bezig met het maken van het schilderwerk.
Jonge kunstenaars fleuren slooppand op langs Hoge Rijndijk Nieuws 15 apr, 15:44
• Moeders hadden voor de kinderen lekkere hapjes gemaakt.
Leerlingen Woerdense basisschool vieren Suikerfeest Nieuws 15 apr, 14:24
• Dennis krijgt symbolisch de sleutel overhandigd van zijn vader Rien Treur.
Dennis Treur volgt vader op in Rien Treur Makelaardij ingezonden 15 apr, 11:30
• Opening van de nieuwe schoolbibliotheek.
Eigen bieb voor Zegveldse basisschool Jorai Nieuws 15 apr, 11:14