• Opening van het uitgiftepunt voor menstruatieproducten in Harmelen. Midden: wethouder Jaques Rozendaal en rechts Splinter-raadslid Femke Merel van Kooten.
• Opening van het uitgiftepunt voor menstruatieproducten in Harmelen. Midden: wethouder Jaques Rozendaal en rechts Splinter-raadslid Femke Merel van Kooten. Foto: Floris Bakker

Menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP) in Dorpshuis Harmelen

Algemeen 501 keer gelezen

HARMELEN • Dorpshuis Harmelen heeft sinds maandag een uitgiftepunt voor menstruatieproducten (MUP). Het is een extra voorziening voor vrouwen en meisjes die weinig of niet genoeg geld hebben om deze producten zelf aan te schaffen. Bij dit uitgiftepunt mogen ze die gratis meenemen. 

Raadslid Femke Merel van Kooten van Splinter vindt een dergelijk uitgiftepunt hard nodig, zeker met de hoge energierekening en almaar stijgende inflatie in het achterhoofd. “Menstruatieproducten zijn een eerste levensbehoefte. Door de hoge prijzen hebben meisjes en vrouwen niet altijd geld om maandverband of tampons te kopen. Als ze hierdoor niet naar werk of school kunnen, zorgt dit voor stress en uitsluiting.”

Schotland
Zij wijst naar Schotland waar vorig jaar een wet van kracht werd die tampons en maandverband gratis maakt voor wie zich de producten niet kan veroorloven. Het is het eerste land ter wereld dat een dergelijke wet tegen menstruatiearmoede heeft. “Helaas is een soortgelijke wet er (nog) niet in Nederland. Het is nu aan gemeenten om het op te pakken.”  

Van Kooten diende daarom tijdens de raadsvergadering een motie in waarin Woerden werd gevraagd om zich aan te sluiten bij het initiatief van het Armoedefonds voor de verspreiding van gratis menstruatieproducten. Die motie kon rekenen op steun van meerdere fracties. Naast de al bestaande elf uitgiftepunten (onder andere de drie middelbare scholen in Woerden, voedselbank, bibliotheek, mbo Rijnland en een kastje in Geestdorp) komen er nog meer plekken waar meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen krijgen.

Volgens wethouder Jacques Rozendaal past de realisatie van de MUP’s goed in het beleid van Woerden om de bestaanszekerheid van minima te versterken. Grote voordeel is dat de gemeente volledig wordt ‘ontzorgd’ aangezien het Armoedefonds de inkoop en distributie van de menstruatieproducten regelt. “Het is mooi dat we op deze manier kunnen voorzien in een behoefte.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Een loopplank kan de otter al helpen Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Happy Fit 4U: het podium voor kinderen die anders zijn zakelijk 2 uur geleden
Afbeelding
Fietser gewond aan hoofd na val op Barwoutswaarder in Woerden 112 3 uur geleden
Afbeelding
Mobiele camera houdt omgeving Tulpstraat in de gaten 112 2 jun., 16:46
Afbeelding
Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. zoekt een speciaal thuis voor kat Bella Nieuws 1 jun., 14:09
Afbeelding
Leerlingen obs De Achtspong portretteren Tosca Menten Nieuws 1 jun., 13:51
Afbeelding
Fietsster raakt gewond bij aanrijding in Harmelen 112 1 jun., 13:40
Afbeelding
Zonnige 37e editie Triathlon Woerden (foto's) Nieuws 30 mei, 14:10