Afbeelding
Foto: Anne Marie Hoekstra

Woerden pleit voor opzetten provinciale grondbank

Algemeen 1.152 keer gelezen

WOERDEN • Woerden pleit in een brief aan de provincie Utrecht voor het opzetten van een grondbank. Vrijkomende landbouwgrond kan zo beschikbaar blijven voor boeren die willen extensiveren. 

Bij extensieve landbouw lopen er per hectare minder koeien in de wei. Dat leidt tot minder stikstofuitstoot en draagt bij aan biodiversiteitsherstel in natuurgebieden en op boerenland. Het past goed bij de kringlooplandbouw waar de overheid naar toe wil werken. Maar het brengt meestal ook minder opbrengsten voor de boer. Die moeten daarom meer mogelijkheden krijgen om een fatsoenlijke boterham te verdienen, bijvoorbeeld door ze in te zetten voor landschapsbeheer of ze een vergoeding te geven voor het bergen van water. 

Grote zorgen
In de brief zegt het Woerdens college zich grote zorgen te maken over de toekomst van het landelijk gebied. Iets waar de provincie oog voor moet hebben, vindt wethouder Ad de Regt. “Er komen ingrijpende ontwikkelingen op ons landelijk gebied af. Denk alleen al aan de stikstof- en natuuropgaven, bodemdaling en waterberging. Dat zorgt voor grote onzekerheid bij onze agrarische ondernemers. Het is van belang dat er van het nieuw te vormen provinciebestuur duidelijkheid komt.”

Woerden benadrukt samen met de provincie te willen optrekken en komt ook met ideeën. Zoals de grondbank. Boeren die stoppen of van percelen af willen, kunnen de grond verkopen aan de provinciale grondbank. Die geeft de grond weer uit aan boeren die blijven en willen extensiveren. Daarmee voorkom je dat de grond een natuurbestemming krijgt of wordt gebruikt voor woningbouw of de aanleg van een bedrijventerrein.   

Plattelandsagenda
Woerden hecht er zeer aan om stad en platteland bij elkaar te houden. Daarvoor is volgens De Regt een aanpak ‘van onderop’ nodig om lokaal draagvlak te bereiken. Zo overlegt het college regelmatig met boeren over de zaken die spelen.

Maar de provincie gaat over de toekomst van het landelijk gebied. En die hanteert juist een beleid van bovenaf. Daarom wil Woerden met de provincie een Plattelandsagenda opstellen, met gemeentelijke én provinciale doelstellingen. De Regt: “Wij willen als gemeente samen met de provincie optrekken voor betere natuur en een toekomst voor onze agrariërs.” 

In de brief aan de provincie vraagt Woerden ook aandacht voor ‘het bredere verhaal’. De ontwikkelingen in het landelijk gebied hebben namelijk niet alleen gevolgen voor de agrariërs zelf. “De impact gaat verder dan de boerderij zelf”, zegt de Regt. “Het heeft ook gevolgen voor de sociale en maatschappelijke identiteit van onze dorpen en buitengebieden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13