• Rosa Bakker van Stervensbegeleiding 2.0.
• Rosa Bakker van Stervensbegeleiding 2.0. Foto: Paul van den Dungen

Woerdense Rosa start met Stervensbegeleiding 2.0: ‘Ik vind dat het anders kan en anders moet’

Algemeen 3.148 keer gelezen

WOERDEN • Rosa Bakker-Weijers uit Woerden bood vorig jaar hulp aan een vriendin die terminaal ziek was. Het proces dat zij moest doormaken was voor Rosa een reden om zich professioneel met stervensbegeleiding bezig te gaan bezighouden. Met haar Stervensbegeleiding 2.0 wil zij daarmee ook van maatschappelijke betekenis zijn.

In april 2022 liet vriendin Friend aan Rosa weten dat ze uitbehandeld was. De chemo had niet het gewenste effect gehad en het ziekenhuis kon niets meer voor haar doen. De deur ging dicht. Zij moest straks haar man en zes kinderen alleen achterlaten. Nazorg vanuit het ziekenhuis was er niet. Het enige wat die nog kon doen voor haar was een plek in een hospice regelen.

Eigen omgeving
Voor Friend was dat echter geen optie. Zij wilde niet weg bij haar gezin en uit haar eigen omgeving. “Vaak weten mensen niet welke wegen ze nog kunnen bewandelen en hebben ook geen tijd meer om zich daarin te verdiepen”, aldus Rosa. “Tijd en energie zijn nodig voor gezin en familieleden.” Rosa bezocht Friend zo vaak ze maar kon. “Friend had pijn en was benauwd, maar moest intussen nog steeds een trap op als ze wilde rusten en ook dat kostte energie. Het gevecht dat Friend voor haar dood moest leveren was gewoonweg bizar. Ik vind dat het anders kan en ook anders moet.”

Aan een overlijdensproces gaat veel vooraf. Het regelen van tal van zaken, nog los van de dagelijkse beslommeringen, is iets waar mensen vaak niet bij stilstaan. “Bij mijn vriendin was dat allemaal niet goed voorbereid”, zegt Rosa. “Er waren heel veel vragen in het hier en nu, maar ook over het later van straks. Als de patiënt is overleden komt de begrafenisondernemer. Heel belangrijk dat die na de dood een aantal zaken met de nabestaanden kan bespreken en eventuele wensen nog kan vervullen. Maar ik vind juist dat de hele periode voor het overlijden en het begeleiden van een stervende nog veel belangrijker. Niet alleen voor de patiënt maar ook voor haar omgeving. Hoe mooi is het om met de patiënt, kinderen, echtgenoot en overige naasten nog bij leven gesprekken te kunnen voeren en wensen te mogen vervullen. Maar ook de meest basale zaken nog te kunnen bespreken en waar mogelijk af te handelen. Iedereen heeft op die momenten wel andere dingen aan het hoofd en denkt vaak niet meer aan de meest simpele, maar wel noodzakelijke dingen. Hoe mooi is het voor de patiënt om met een meer dan geruist hart deze wereld te gaan verlaten en zich geen zorgen meer te hoeven maken dat er dingen niet geregeld zijn.” 

Mentale begeleiding
Het was voor Rosa aanleiding om Stervensbegeleiding 2.0 op te richten. “Ik bied mijn diensten aan met een begeleiding op maat en in samenspraak met de cliënt en zijn of haar gezinsleden en naasten. Ik geef ook mentale begeleiding in de thuissituatie en regel eventueel de praktische zaken. Ik neem daarin uitgebreid te tijd om met iedereen te praten en te overleggen, en vooral te kijken wat er allemaal nog mogelijk is.”

Rosa Bakker is sinds 2002 afgestudeerd SPV-er (sociaal psychiatrisch verpleegkundige) en is onder meer bekend met moeder-kind begeleiding en ouderen met verschillende ziektebeelden. Haar website www.stervensbegeleiding-2-0.nl biedt extra informatie en ook de mogelijkheid om contact op te nemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 19 apr, 11:46
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31
• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05