• Wethouder Mariëtte Pennarts-Pouw.
• Wethouder Mariëtte Pennarts-Pouw. Foto: Floris Bakker

Beschermd wonen voortaan in eigen gemeente

Algemeen 1.381 keer gelezen

WOERDEN • De aanpak van beschermd wonen gaat veranderen. Woerden krijgt vanaf volgend jaar meer de regie als het gaat om het plaatsen van kwetsbare mensen die zorg en huisvesting nodig hebben.

Woerden telt momenteel zo’n zeventig inwoners met psychische problemen of verslavingen die ondersteuning krijgen bij het wonen. Zij verblijven in een instelling of wonen zelfstandig, met begeleiding en hulp op afroep. “In Woerden zijn er flink wat van deze locaties”, weet wethouder Mariëtte Pennarts-Pouw (welzijn). “Dat is oudsher al zo. Waarschijnlijk heeft dat met de ligging van onze gemeente te maken. Woerden kent een hoger voorzieningenniveau in vergelijking met de dorpen in de regio en ligt ook nog dicht bij Utrecht.”

Woonwijken
Omdat deze woningen of woonvormen (van onder andere Kwintes, Leger des Heils en Abrona) vaak middenin woonwijken zitten, hebben veel inwoners er op de één of andere manier mee te maken. Van overlast is volgens de wethouder nauwelijks sprake. “Er zal best wel eens iets gebeuren, maar er zit begeleiding op die problemen snel kan oplossen. Daarnaast hebben Woerdenaren - door ervaring - toch wat meer begrip voor mensen die het iets moeilijker hebben in het leven.”

Nu nog is de gemeente Utrecht verantwoordelijk voor beschermd wonen in de regio. Dat gaat per 1 januari 2024 veranderen. Pennarts-Pouw: “Utrecht blijft de zorg inkopen, maar wij gaan vanaf die datum inwoners die voor beschermd wonen in aanmerking komen zelf plaatsen en ondersteunen. Het idee is dat we met zorg in hun eigen omgeving beter kunnen aansluiten op wat deze inwoners nodig hebben.”

Intake
Voor de nieuwe Wmo-taak krijgt Woerden extra geld van het Rijk. “Mensen die in beeld komen voor beschermd wonen, krijgen hun eerste intake in de eigen gemeente”, zegt Pennarts-Pouw. “Een casemanager van WoerdenWijzer probeert vervolgens huisvesting te regelen, zorgt voor een dagbesteding en helpt een cliënt wanneer er schulden zijn of andere problemen. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid.”

Het nieuwe beleid biedt ook kansen om meer te organiseren. Zo gaat de gemeente Woerden samen met stichting ‘Kamers met Aandacht’ op zoek naar kamers voor jongeren van 18 tot 23 jaar die een zorgorganisatie of het huis verlaten, maar nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. “De stichting koppelt jongeren aan mensen die een kamer over hebben en deze willen verhuren aan een jongere”, legt Pennarts-Pouw uit. “De verhuurder houdt een oogje in het zeil. Zo kunnen jongeren, zonder de zorgen over een dak boven het hoofd, in alle rust plannen maken voor hun toekomst.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 4 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 5 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 22 uur geleden
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 gisteren
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws gisteren
• Milon, Tamar en Demi.
Milon, Tamar en Demi zijn het Koninklijk Trio van 2024 Nieuws 24 apr, 10:46
• José Daselaar is al veertig jaar juf op De Schakel in Woerden. Om dat te vieren kregen alle kinderen een ijsje.
Juf José werkt al veertig jaar op zelfde basisschool: De Schakel in Woerden Nieuws 23 apr, 18:56