Geert Kimpen van uitgever Paris Books feliciteert Jan-Hubert van Rensen tijdens de boekpresentatie van De Biomens.
Geert Kimpen van uitgever Paris Books feliciteert Jan-Hubert van Rensen tijdens de boekpresentatie van De Biomens. (Foto: Anno Visser)

Jan-Hubert zet zich af tegen literatuur-maffia

Jan-Hubert van Rensen werkte 35 jaar aan zijn debuut thriller De Biomens. Zondag 28 januari was de boekpresentatie van dit spannende boek over klonen, waarbij het eerste exemplaar van De Biomens op een bijzondere manier werd uitgereikt.

Harmelen - Het verhaal speelt zich af in Duitse Alpen. Aan het begin van de 21e eeuw zijn hier grote fabrieken gebouwd waar de Biomensen worden gekweekt. Gekloonde mensen zonder bewustzijn. De ideale robots om goedkoop werk te doen voor de mensheid.

Maar wat gebeurt er als een van de Biomensen in de kweekfaciliteiten wel degelijk bewustzijn blijkt te hebben? Wil de oprichter het verdoezelen? Zijn er anderen die ervan weten? Wat beleeft de Biomens, die toch onbedoeld bewustzijn heeft?

Literatuur-maffia

Jan-Hubert nam het publiek mee naar zijn schooljeugd. 'Als middelbare scholier zette ik me af tegen wat ik de literatuur-maffia noemde. We moesten literair verantwoorde boeken lezen. We moesten ze analyseren en een verslag maken van wat bijvoorbeeld het wereldbeeld was van de schrijver. Dat je boeken gewoon wilde lezen omdat het een goed verhaal was mocht niet. Om te bewijzen dat de docenten Nederlands ongelijk hadden, wilde ik zelf een boek schrijven. Een verhaal met spanning en avontuur. Gewoon een boek dat met plezier gelezen wordt, zonder literair gedoe. Na het eerste hoofdstuk afgerond te hebben zou het nog 35 jaar duren voordat het boek af was.'

Klonen

Ook werd het publiek meegenomen in de wereld van klonen. Over de hele wereld worden dieren gekloond. Polowedstrijden in Argentinië worden gespeeld op gekloonde paarden. In Zuid-Korea kun je nu je huisdieren laten klonen voor 50.000 euro. En er zijn DNA-technieken waarmee malaria kan verdwijnen en erfelijke ziektes voor de geboorte al kunnen worden voorkomen. Vorige week kwam in het nieuws dat Chinezen apen hebben gekloond. In wezen kan nu ook de mens gekloond worden. De zaal kreeg tien stellingen voorgeschoteld waarover ze haar mening kon geven. Bijna unaniem vond men het goed om voedsel te klonen zodat iedereen in de wereld genoeg te eten heeft. Niemand was voor de stelling dat gekloond mag worden om excellente voetballers op de wereld te zetten.

Denkwerk

De thriller De Biomens is een spannend boek. Als je eraan begint wil je weten hoe het eindigt en blijf je doorlezen. Het zet je ook aan het denken. Hoever willen we gaan met klonen? Het boek van de Harmelense auteur is te koop bij Tjokko, Dorpsstraat 75 of via de website debiomens.nl waar meer informatie over het boek en lezingen van de auteur te vinden zijn.

Meer berichten