Jan de Vries switchte aan het begin van het voetbalseizoen van rechterverdediger naar keeper. Aan hem de taak om het doel van VV Kamerik te verdedigen. FOTO: Ulco Wesselink
Jan de Vries switchte aan het begin van het voetbalseizoen van rechterverdediger naar keeper. Aan hem de taak om het doel van VV Kamerik te verdedigen. FOTO: Ulco Wesselink (Foto: Ulco Wesselink)

Voetballen vind ik tien keer leuker

Vorig jaar was hij nog zichtbaar als rechterverdediger, maar dit jaar verdedigt hij het doel van VV Kamerik. Jan de Vries heeft een opmerkelijk switch gemaakt. Vanwege aanhoudend blessureleed hebben de dokters tegen De Vries gezegd dat hij niet meer mocht voetballen, het doel bood hem uitkomst.

door Nik Mandemakers

Kamerik - Na het duel met SC Woerden van anderhalve week geleden staat De Vries na te glunderen van de overwinning. Sigaretje in de ene hand en een biertje in de andere. Juist dat vormt de reden waarom De Vries het niet over zijn hart kon verkrijgen om te stoppen met voetballen. Het teamgevoel kan hij niet loslaten. "Het belangrijkste van voetballen is om in een team te spelen en als keeper hoor je daar natuurlijk ook bij", aldus De Vries.

Niet meer voetballen

Aan beide enkelbanden heeft De Vries verschillende blessures gehad. "Daardoor werd vorig jaar door de doktoren duidelijk gemaakt dat ik niet meer mocht voetballen. Elke drie weken raakte ik wel geblesseerd. Het idee kwam toen bij mij op om maar in het tweede elftal te gaan keepen, maar toen stopte Frank van der Moolen. Daarop kwam ik bij het eerste elftal en dat gaat best aardig." In het duel met SC Woerden kwam dat evenzo naar voren. In de slotfase pakte hij nog een aantal knappe ballen. "Die waren alleen niet zo moeilijk hoor", vertelt hij over die momenten.

Zijn voorkeur steekt hij anderzijds ook niet onder stoelen of banken. "Voetballen vind ik echt tien keer leuker." Toch heeft hij die keuze niet. Zelfs op doel heeft hij nog geregeld last van zijn enkel. "Vooral bij uittrappen speelt mijn enkel op. In de eerste seizoenshelft ben ik ook nog wel eens geblesseerd geweest. Nu ben ik weer fit", vertelt hij nog altijd met een lach op zijn gezicht.

Als doelman treft hij niet geheel nieuwe situaties. In het verleden heeft hij deze positie ook al bekleed. Toch heeft hij ook weer een beetje moeten wennen aan het vangen van ballen. "Ik zat er wel gelijk goed in, maar aan hoge ballen moest ik ook wel weer wennen." Iets dat in wedstrijden duidelijk tot uiting komt. Uit zijn mimiek valt af te lezen dat hij soms twijfelt of hij wel of niet moet springen.

Voor dit seizoen snijdt het mes aan twee kanten. De Vries kan zijn geliefde sport blijven beoefenen, terwijl bij VV Kamerik de vacante positie op het doel is ingevuld. Een win-win situatie.

De foto bij dit artikel werd gemaakt in de derby tussen VV Kamerik en SC Woerden. De Vries moest twee goals toestaan. Zijn collega in de Woerdense goal liet er echter drie de doellijn passeren.

Meer berichten