Foto: PR

Valentijnsdag

Column door Mirte Damen

Nog 34 dagen en dan is de lente daar, 314 dagen en dan is het kerst en nog 320 dagen en dan is het oud en nieuw. Oftewel op 14 februari zitten er al 45 dagen van het nieuwe jaar op. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de tijd supersnel gaat. De dagen vliegen voorbij. Ik lijk inééns mijn oma wel... Die zei dat ook altijd; wat gaat alles toch snel hé...?

Ja oma, zei ik dan en ze had gelijk. En daarna zei ze; voordat je het weet is het allemaal voorbij. Dus heb het leuk! En heb elkaar lief. Spreek het uit. En ze had gelijk. We zeggen veel te weinig: ik hou van jou. De tijd vliegt voorbij en je had dat misschien gisteren wel moeten zeggen of vandaag. Ja zo heerlijk cheesy gewoon: 'ik hou van jou' zeggen. Met een roos, of met een kaartje dat je aan iemand denkt.

Misschien moeten we eens wat ouderwetser worden en i.p.v. ik hou van jou sturen over WhatsApp elkaar vaker een kaartje sturen. Nu doe je een Instagram en een Facebookje. Ik zit hier en heb het leuk. Kijk maar hoe leuk! Maar hoe leuk dat mensen kaartjes krijgen. Ik ken niemand die dat niet leuk vindt. En vakantiekaartjes ontvangen die weken na dat jij al terug bent pas aankomen bij familie, vrienden en kennissen.

De enige kaarten die wij nog versturen is een geboortekaartje en een rouwkaart. Precies die laatste kaart die je niet wil hebben in je bus. Want dan is het dus te laat... Te laat om te zeggen ik hou van jou! Ik kreeg de laatste weken een aantal rouwkaarten, er waren een aantal overledenen die behoorlijk bekend waren in Woerden. Het raakte mij. Een bekende Ambonese opa en vader. Ik vernam dat deze man zoveel voor de gemeenschap had gedaan en een trotse dochter die dat vertelde.

En een oma die bekend was als Oma Dak. Het was een geweldige positieve vrouw op hoge leeftijd. Ze was door de artsen opgegeven en had nog maar een paar weken.. Zij heeft het nog anderhalf jaar lang volgehouden. Super positief in het leven staan. En natuurlijk niet te vergeten één van Woerdens bekendste schilders, leukmens, vader en man die veel te vroeg ging. En een moeder die na 9 maanden haar baby verloor. Het heeft maar even geleefd... Zo klein en precair. Zo onschuldig en puur.

Natuurlijk zijn er nog meer mensen overleden en zullen deze inspiratie achterlaten voor de nabestaanden. Allemaal diepe ellende en rouw. Veel te vroeg. Maar soms ook een "het is goed zo." Dank dat je er was. Beter verliezen dan nooit hebben gehad. Welke het ook is voor de nabestaande. Ik wens alle nabestaanden kracht, sterkte en liefde.

Maar mijn punt hoe cheesy dan ook, stuur deze Valentijn of de dagen erna iemand een kaartje (het mag natuurlijk gewoon het hele jaar door). Maak er een sport van. En als je iemand ziet van wie je houdt spreek het uit! Dat kan ook vriendschap of echte liefde zijn je vader, je moeder, je beste vriend of vriendin. En met een kleine beetje liefde kan je de wereld al zo veranderen. Want voor je het weet is het voorbij. En daar had mijn oma dan echt wel weer gelijk in.

Meer berichten