Foto: PR

Wat is het koud hé?

De Woerdensche Column door Mirte Damen

Tja, dan vriest het eindelijk goed maar staat de wind verkeerd. Met als resultaat: nog geen ijs op de Nassaukade oftewel schaatsen op de singel zit er dit jaar helaas niet in. Maar stel je voor dat het toch zou gaan gebeuren op de Woerdense singels.

Het mooie van Woerden is dat wanneer het echt koud is, zoeken wij elkaar op. We komen samen op het ijs van de singel (de oude Rijn) bij de Nassaukade. Van oudsher is dat de plek van Woerden om te schaatsen. Schaatsen op muziek en 's avonds met de verlichting aan. En natuurlijk de Koek en Zopie. Wie heeft hier niet leren schaatsen op Friese doorlopers of van die blokjes en dan met een stoel op het ijs.

Het was de winter van 1985 ik was 9. Vroeger als kind was ik er dagen te vinden. En gewoon verdrietig worden als het dan ging dooien. Want het was net zo leuk. Ik ben opgegroeid aan het water en mijn ouderlijk huis staat aan de Nassaukade. Maar ik denk dat voor heel Woerden schaatsen op de singel een begrip is met een nostalgisch gevoel. Er is zelfs nu een stichting opgericht die met een professionele veegmachine over het ijs zal gaan. Dit werd vroeger door de buurmannen gedaan van de Nassaukade. Dit om Woerden een schaatsfeest te geven.

Maar anno 2018: wat dacht u van het open WK (Woerdens Kampioenschap) theepot Curling op natuurijs. Aangezien wij toch wel de curlingstad van Nederland zijn dankzij het team Flauwe Curl. Zij zijn de grote promotors van het theepot curlen in Nederland. Dit team traint bijna elke week en heeft Nederlandse maar ook zeker olympische aspiraties. Het zou zo maar kunnen dat ze over 4 jaar in Peking staan (en dan niet met theepotten hé, nee gewoon het echte werk). Aan hun wil en inzet ontbreekt het niet.

Is er eigenlijk al een officieel vaarverbod ingesteld op de singels en de Rijn? Zijn de sluizen dicht, heeft het hoogheemraadschap al zijn gemalen dicht? Het water moet stil staan dan hebben we een kansje het komend weekend. Heeft Woerden wel een Ijsproticol? Het is maandagnacht en de wind is nu echt gaan liggen. Het wordt vannacht echt heel koud. Zal het lukken dat de singel dicht vriest of moeten we weer een jaar wachten...Schaatsen op de singel blijft gewoon fantastisch mooi. En helemaal als je de Rijn op kan naar Harmelen of Nieuwerbrug en natuurlijk de Greft op richting Woerdense Verlaat. Met een tussenstop bij de Koek en Zopie van de familie Telkamp net voorbij de jachthaven.

Stel je voor dat we het komend weekend kunnen schaatsen. En bij de kampvuren aan de kant zittend op een mooie strobaal met een warme halve worst of warm gluhwijntje of een chocomel met rum in je hand en een vlek van erwtensoep op je broek. Het leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als de weergoden ons maar goedgezind zijn dan lukt het. Maar ik denk dat we het uiteindelijk met sneeuw moeten doen en dat de schaatsen in het vet blijven. En dat de Curltheepotten direct naar de bodem zinken van de singel. Dus het blijft waarschijnlijk bij een mijmering aangevuld met een mooie gedachte. Terug naar de orde van de dag mensen. Wat is het koud hé?

Meer berichten
Shopbox