Foto: Alex de Kuijper

'Na paar weken al positief effect!'

In het Thuishuis in Woerden wonen sinds kort vier heren en twee dames samen maar toch apart. Deze woonvorm zou in de toekomst eigenlijk niet meer zo bijzonder moeten zijn.

door Roy Visscher

WOERDEN – Het pand aan de Prins Mauritssingel heeft wel iets van een studentenhuis, met naast ruime privéruimte voor elke bewoner ook gemeenschappelijke ruimten als een woonkamer en een keuken. Alleen gaan de bewoners niet naar de universiteit of hogeschool én is het huis een stuk schoner. Drijvende kracht achter het realiseren van het Thuishuis is Jan Ruyten, voorzitter van Stichting Thuishuis Woerden. Hij vertelt wat de gedachte achter deze woonvorm is. "De overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Kan iemand dat niet meer, dan komt deze persoon terecht in het commerciële zorgcircuit: een totaal andere situatie die de zelfredzaamheid enorm beperkt. Ouderen die met leeftijdsgenoten in een huis wonen, helpen elkaar en hebben veel van die commerciële zorg dan niet nodig. En het is ook erg gezellig: de perfecte oplossing voor de eenzaamheid die veel ouderen regelmatig ervaren."

Wachtlijst

Ruyten lepelt met gemak een aantal voorbeelden op van ouderen die in Thuishuizen zijn opgebloeid. "Zo is er een man van 86 die zonder stok amper kon lopen. In het Thuishuis bleek hij ineens zonder die stok te kunnen. In Deurne heeft een vrouw op hoge leeftijd zelfs weer verkering gekregen en het Thuishuis verlaten om te gaan samenwonen!" De positieve effecten zijn overduidelijk en komen bovendien snel. "Veel mensen zitten na een paar weken al lekkerder in hun vel. Voor veel ouderen is het moeilijk zelf een vorm van gezamenlijk wonen te regelen. Bovendien komen er steeds meer ouderen. Daarom moeten er snel meer Thuishuizen komen. We zijn nu bezig er een te realiseren op de plek van een voormalige school in Kamerik. Het streven van de landelijke stichting Thuis in Welzijn is een Thuishuis in elke gemeente. Maar de behoefte is veel groter: volgens de GGD Eindhoven kunnen in die stad 120 Thuishuizen met gemak gevuld worden. Dat zou voor Woerden neerkomen op in elke dorpskern en wijk minimaal een Thuishuis!"

Meer berichten
Shopbox