Beleidsambtenaar Pepijn van den Burgt spreekt de aanwezigen toe tijdens een speciale Meet en Greet tussen professionals en vrijwilligers. Inwoners moeten vaker een beroep doen op vrijwilligers en dan is het fijn dat beroepskrachten hen ook weten te vinden
Beleidsambtenaar Pepijn van den Burgt spreekt de aanwezigen toe tijdens een speciale Meet en Greet tussen professionals en vrijwilligers. Inwoners moeten vaker een beroep doen op vrijwilligers en dan is het fijn dat beroepskrachten hen ook weten te vinden (Foto: Winny van Rij)

Zorgverlener ontmoet vrijwilliger

Samen zorgen voor meer welzijn van inwoners van de gemeente Woerden. Dat was de insteek van de Meet & Greet vorige week tussen vrijwilligersorganisaties en zorgaanbieders. Kennis maken met elkaar en kijken waar je elkaar kunt versterken om inwoners zo goed mogelijk te helpen.

door Winny van Rij

Woerden - Ruim honderd mensen kwamen naar deze Meet & Greet want er zijn zoveel instanties. Gemeentelijk beleidsambtenaar Pepijn van de Burgt vergeleek deze ontmoeting met de Beursvloer van Samen voor Woerden. "Samen kun je het verschil maken en mensen een steuntje in de rug geven. Hulp bij klusjes of boodschappen, een maatje om iets mee te doen of bespreken." Dat kan en moet soms professioneel, maar een vrijwilliger erbij is heel waardevol. "De vraag is nu welke arrangementen we met elkaar kunnen bedenken om dit voor elkaar te krijgen." Vrijwilligershulp voor u! voert sinds een jaar actief campagne, zorgde voor boegbeelden op borden langs de weg en in de speciale huis-aan-huis-krant.

Ambassadeur

Irene Domburg van Handje Helpen en voorzitter liet weten dat de ambassadeur voor het vrijwilligerswerk een belangrijke taak heeft. "Marjan Duurkoop is de verbinding tussen vrijwilligersorganisaties en formele zorg." Deze dag kon iedereen met elkaar kennis maken verdeeld over vijf hoeken gericht op praktische ondersteuning, vertrouwelijk gesprek, meedenken, sociale contacten en 1-op-1-gezelschap. Iedere vijf minuten wisselden de aanwezigen van gesprekspartner. Men maakte kennis met elkaar, legde contact, wisselde kaartjes uit en maakte afspraken. Nu is het zaak dat de vrijwilligersorganisaties ook echt ingeschakeld worden als extra ondersteuning. Marjan Duurkoop: "Vrijwilligers zijn over het algemeen zeer deskundig, ze worden geschoold en weten vanuit ervaring waar iemand tegenaan loopt, ze doen dit vanuit passie en betrokkenheid. Vrijwilligerswerk kan helemaal aansluiten op de vraag en kan op allerlei tijden." Een zinvolle meeting en zeker voor herhaling vatbaar, want lang niet iedereen kent elkaar nu.

Meer berichten
Shopbox