Lidia van Bodegraven met dochtertje is aandeelhouder bij Tuinderij De Groenteboer van Elsbeth van Apeldoorn. In het oogstseizoen is ze hier wekelijks te vinden om zelf groenten te oogsten voor haar gezin.
Lidia van Bodegraven met dochtertje is aandeelhouder bij Tuinderij De Groenteboer van Elsbeth van Apeldoorn. In het oogstseizoen is ze hier wekelijks te vinden om zelf groenten te oogsten voor haar gezin. (Foto: Winny van Rij)

Aandeel in Tuinderij De Groenteboer

Voor het derde jaar op rij pachten Elsbeth van Apeldoorn en Frank Drissen een hectare land van De Boerinn in Kamerik. Net achter de Wagenschuur kan iedereen die een aandeel heeft in Tuinderij De groenboer, zelf oogsten. "Het is perfect," zegt aandeelhouder Lidia van Bodegraven uit Woerden. "Je hebt vooral het gemak van een eigen moestuin."

door Winny van Rij

Kamerik - Haar gezin komt in het oogstseizoen wekelijks. "We krijgen een berichtje als bepaalde groenten geoogst of klein fruit geplukt kan worden. Soms ga ik overdag met de jongste, mijn man 's avonds of in het weekend samen met de kinderen. Dat lukt prima naast ons drukke leven." Ze komen er al vanaf het begin, wilden een eigen moestuin maar hebben een piepklein tuintje. "Nu hebben we een moestuin maar niet het werk eraan." Leuk om dit met de kinderen te doen. "Even wroeten in de tuin, ze te leren dat dit belangrijk is en lekker oogsten. De eerste keer had ik een regenboog aan kleuren op mijn aanrecht. We proberen alles uit, pastinaak, koolrabi, gele frambozen en ook allerlei soorten biologische sla."

Meer smaak

Dat uitproberen is ook de bedoeling. Van Apeldoorn: "Het is onze specialiteit om nieuwe groenten, historische rassen of variaties op bestaande groenten te planten. Die oude rassen zijn oorspronkelijk in hun DNA en hebben veel meer smaak." Die hebben dan wel eens een andere kleur of vorm. "Wat je in de supermarkt ziet heeft allemaal dezelfde vorm zoals bijvoorbeeld broccoli om het machinaal te kunnen oogsten en verwerken, maar broccoli heeft van oorsprong een veel wildere groei en je kunt de hele plant eten, dat is nieuw voor de meeste mensen. We hebben een grote diversiteit, tussen de 30 en 40 soorten groente." Voldoende voor iedereen om volop te oogsten en dat gaat op basis van vertrouwen. "Alleen als een bepaalde groente heel erg populair is of als er weinig beschikbaar is, verbinden we er een maximaal aantal gram of stuks aan en iedereen houdt hier rekening mee."

Van Apeldoorn geeft ook uitleg over de groentes. "We beginnen met informatie over het oogsten in filmpjes van een minuut." "Handig om te weten hoe je bijvoorbeeld een koolraap uit de grond trekt," zegt Van Bodegraven. "Ik had in het begin helemaal geen ervaring met tuinieren." Van Apeldoorn geeft ook uitleg over het gebruik van de groentes. "Als er weinig kennis is, doen we suggesties over het verwerken ervan." Van Bodegraven beaamt dit. "Er worden in de groep recepten en foto's van gerechten uitgewisseld en de recepten staan ook gewoon op de website."

Betrokkenheid

Door het delen van informatie ontstaat er een onderlinge betrokkenheid tussen de nu 55 aandeelhouders vooral uit Woerden, een paar uit Kamerik en een enkeling wat verder weg. "Nog van ons eerste jaar in Oudewater," aldus Van Apeldoorn. In het najaar organiseerden ze een gezamenlijk oogstmaaltijd op de tuin. "Iedereen nam gerechten mee en zo leer je elkaar ook een beetje kennen. Je hebt iets gemeenschappelijks met elkaar, een plek om naartoe te gaan die door de groep gedragen wordt," besluit Van Apeldoorn.

Meer berichten
Shopbox