Vergeet FNV

Column door Junior Brandenburg

In Woerden bestaat vergankelijkheid maar ten dele. Stadspoorten en Hofpoorten zijn er weliswaar niet meer en de Rijn moest gedempt, maar veel leeft voort, ook als het verdwenen is.

Bijvoorbeeld in het geval van cafés die in de volksmond simpelweg vernoemd zijn naar een voorgaande uitbater. Of woonwijken die vernoemd zijn naar de polders die ze in beslag nemen. Dat was vroeger wel anders. Iemand enig idee hoe de polder heette waar het Schilderskwartier of de Bomen- en Bloemenbuurt op is gebouwd?

Neen, heden ten dage koesteren we historie in onze lokale taal. Het Defensie-eiland zal voor altijd zo heten, ook als er na vele generaties de danmalige Lex Alberts geraadpleegd moet worden als men de naam wil verklaren.

Maar ook meer alledaagse plaatsverwijzingen zorgen er voor dat we niet vergeten. Nu ben ik duidelijk van een generatie van na de Dubbele Sleutel, maar ik kan mij voorstellen dat men vroeger de Hema aanwees als "waar de dubbele sleutel stond", zoals mijn generatie die plek nu de "de oude Hema" noemt.

Lastiger wordt het met het gebruik van het "Oude Stadhuis", afhankelijk van wie dit als uitdrukking gebruikt kan het namelijk het Stadsmuseum zijn, het verzamelgebouw aan de Westdam (met dat torentje), de huidige bouwplaats in Middelland of simpelweg een beschrijving van wat nu tijdelijk door moet gaan voor Stadhuis, in de trant van oude bende.

Maar ook recentere bebouwing houdt haar naam. Neem het Intechnium gebouw. Het gelijknamige bedrijf verdween maar de naam bleef. En Wheels leeft ook nog altijd voort, evenals de Swing, de Triple X, de Palazzz etc. Beetje afhankelijk van welk jaar je bent geboren.

En nu gaat het FNV-gebouw waarschijnlijk volgen in deze traditie. Hier moeten de eerste woningen op de Kop van Zuid-Woerden komen. Ik heb eerder gepleit voor een doordacht ambitieus plan dat de toegang tot Woerden van nieuw elan zou voorzien. Maar als we nu grijze kantoorgebouwen als uitgangspunt nemen, dan verlies ik de hoop.

Smaken verschillen en recyclen staat hoog bij mij in het vaandel, maar zoals de naamgever teloor lijkt te gaan na haar verhuizing uit Woerden, zou ik graag zien dat het FNV-gebouw als benaming verloren zou gaan en vergeten wordt. Weg met het grijze beton.

Meer berichten
Shopbox