Foto: PR

De Blauwe Meije

Column door Mirte Damen

Mijn voorouders, de familie Mouris van mijn moeders kant kwamen van De Meije. De Meije heb ik altijd geweldig gevonden en dit vind ik echt het mooiste plekje van het Groene Hart. Vorige week vernam ik in de krant dat de Blauwe Meije eindelijk de rechtszaak gewonnen heeft en dat is nu onherroepelijk.

Maar wat hebben ze dan gewonnen en van wie? Het is een complex verhaal. Maar het bestemmingsplan is onherroepelijk geworden na uitspraak van de Raad van State. Het duurde maar 8 jaar lang. Ze zijn nu ruim 60 procedures (in de volksmond rechtszaken) verder. In de Blauwe Meije hebben ze btw nog nooit één boete gehad. Maar hebben de mensen wel een hoop tijd verloren, dit aan frustratie om elke keer maar naar de rechtbank te gaan. Ze mogen zelfs geen openingsbord voor de deur of een vlag etc. En de openingstijden die zijn voor hen anders als die van anderen. Wat best raar is want hoe heerlijk op zondag morgen koffie in de tuin aan het water. O nee dat mag ook al niet. Wat mag dan wel en hoe zit het nou? Dus moet ik u mee nemen met mijn vraagtekens?

Herkent u de uitspraak: beter een goede buur dan een verre vriend!? En gaat dit ook voor u op? Zouden de eigenaren van De Blauwe Meije dat ooit 8 jaar geleden ook gedacht hebben? Klopt het dat het perceel van de Blauwe Meije een bijzonder geval is? En klopt het dat hier twee gemeenten, twee provincies en een waterschap elkaar treffen? Klopt het dat de Blauwe Meije één van de mooiste plekjes is in Woerden (voortuin) uhm ik bedoel Nieuwkoop (achtertuin)? Zou het hier kunnen gaan om een burenruzie? En komt dit van 1 persoon af? Is het een man of is het een vrouw? (Dat vragen de mensen zich bij mij nu ook af... ;-)

Kan één iemand die juridisch onderlegd is 2 gemeentes, 2 provincies en 1 waterschap stil krijgen? Kan 1 iemand uit de samenleving van de Meije er voor zorgen dat er 60 rechtszaken (procedures) gevoerd worden? Kan 1 iemand er voor zorgen dat de totale kosten van de gemeente Woerden al over de 1 miljoen is gegaan? Kan iemand mij vertellen wat dit Nieuwkoop gekost heeft? Kan het zijn dat de totale kosten nu al op ruim 2 miljoen zitten? Is dit echt zo? En vindt u dat dan ook niet bizar?

Kan het zo zijn dat dit een hoofdpijn dossier is voor de gemeente Woerden, Nieuwkoop en de provincies Utrecht en Zuid Holland en 1 waterschap? Kan 1 iemand 3 man aan het werk houden in de gemeente Woerden? Weet er iemand hoe vaak handhaving op de Blauwe Meije is geweest? Is het waar dat diverse kinderen uit Zegveld een heks hebben zien vliegen? Of is dit een fabel? En was het wellicht toch een ooievaar? Heeft de gemeente Woerden wel is aan de GGD gedacht? Wonen er raadsleden uit de ronde venen in De Meije?

Kan je laster en smaad aan je broek krijgen als je vragen stelt in een column? Heeft een andere columnist wel ééns een smaad en laster klacht gehad naar aanleiding van een column over de Blauwe Meije? Hoe lang zal dit nog verder duren? En hoeveel gaat het ons allemaal nog meer kosten? En wanneer mogen ze wel in de morgen voor iedereen open? Mogen andere zaken wel open in de morgen? Welke politieke partij gaat de Blauwe Meije nu echt verder helpen? Krijgt Jeroen Pauw de huis Pauw (vogel) van De Blauwe Meije omdat hij op kipjes valt straks ook nog een rechtszaak aan zijn broek (lees verendek)? Hoe zou dit vroeger allemaal opgelost worden? Hoe hadden mijn voorouders dit opgelost? Want een echte Meijenaren losten dit toch altijd al lang onderling op? En waarom worden stoute mensen niet zo als vroeger niet meer meegenomen naar Spanje? Tja, vroeger vroeger was alles beter en mooier het gras was groener en geloofde ik nog in Sinterklaas.

Meer berichten
Shopbox