Het beeld laat Eliazar Izaks zien die samen met zijn hond op zijn familie aan het wachten is om een foto te maken. FOTO: Stadsmuseum Woerden
Het beeld laat Eliazar Izaks zien die samen met zijn hond op zijn familie aan het wachten is om een foto te maken. FOTO: Stadsmuseum Woerden (Foto: pr)

Kunst in de Openbare Ruimte

Beeld van de maand mei 2018: Een familiefoto. Locatie: Wilhelminalaan en Prins Bernhardlaan (sinds 2002) Kunstenaar: Ingrid Mol.

Woerden - 'We mogen nergens heen, we moeten naar Vucht', deze woorden gebruikte Wout Ultee voor een titel in zijn stuk over joodse inwoners in Woerden. Maar waar het hier enkel woorden zijn, was het de realiteit voor de familie Izaks en andere joodse inwoners van Woerden en natuurlijk heel Nederland. Het beeld van de maand mei is specifiek ter nagedachtenis aan joodse mensen uit Woerden die in de tweede wereldoorlog in vernietigingskampen zijn omgebracht. Ook is het een herinnering aan hen die geholpen hebben tijdens de bezetting.

Joods monument

Een familiefoto, het joods monument van Woerden, is geplaatst op de hoek van de Wilhelminalaan en Prins Bernhardlaan. Misschien is dit wel een van de meest memorabele kunstwerken uit de stad. De kunstenares Ingrid Mol heeft het keramische beeld gemaakt in 2002.

Wachten op familie

Het laat Eliazar Izaks zien die samen met zijn hond op zijn familie aan het wachten is om een foto te maken. Verder zijn er vele stapels foto's te zien. Vooraan ligt ook een camera en een plaquette met de tekst: "Opdat wij de joodse inwoners van Woerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedood werden niet vergeten".

Hieronder staan de veertien namen van de overleden joden. Onderaan de plaquette staat: "Opdat wij hen die anderen hielpen deze oorlog te overleven, niet vergeten" en "opdat wij ons verzetten tegen onrecht, onderdrukking en geweld".

De scene, het maken van een familiefoto, zou vlak voor de deportatie naar een vernietigingskamp gemaakt zijn. Eliazar Izaks was slager in de Voorstraat in Woerden. Het was een geassimileerd gezin en bestond uit hemzelf, zijn vrouw Henriëtte Glaser en vier kinderen: Gerson, Salomon Albert, Saartje Henriëtte en David Eduard. Al deze personen zijn afwezig op het beeld. Net als Eliazar Izaks hebben ze het vernietigingskamp niet overleefd. Alleen zijn vader overleefde de oorlog. Voor de oorlog telde Woerden 44 joodse inwoners. Veertien van hen keerden niet meer terug. Het beeld is op initiatief van Comité Joods Monument Woerden tot stand gekomen.

Op zijn plek

De kunstenares Ingrid Mol vervaardigde het bij Struktuur '68 in Den Haag. Oorspronkelijk wilde zij het monumentale beeld in kleur ontwerpen, maar uiteindelijk werd besloten om het in zwart-wit uit te voeren.

Grote uitdaging was het monumentale beeld op haar plek te krijgen. Dit werd gedaan door Zuliani Kunst en Terrazzo in Zoetermeer. De onthulling van het monument was op 30 september 2002 door de commissaris van de Koningin van de provincie Utrecht, de heer Boele Staal.

Blijven herdenken

Het beeld is zeer beladen en past in het kader van 4 en 5 mei. Juist daarom is het goed om er in deze tijd bij stil te staan.

Meer berichten