Jantinus Meints op het moment dat hij over de finish komt FOTO: Coburg 24 hour / Tim Erickson
Jantinus Meints op het moment dat hij over de finish komt FOTO: Coburg 24 hour / Tim Erickson (Foto: Nik Mandemakers)

"Het gaat me best gemakkelijk af"

Waar velen al walgen van de gedachte om naar de supermarkt te moeten wandelen, draait Jantinus Meints daar zijn hand niet voor om. De Woerdenaar deed eind april mee aan een wedstrijd over 100 mijl. In Melbourne liep hij een zogenoemde Centurion en dat was niet zijn eerste. Waar komt die passie vandaan?

door Nik Mandemakers

Woerden - Luisterend naar de radio loopt hij de kilometers normaliter weg. Iets dat in Australië lastiger bleek aangezien daar de Nederlandse radio niet was te ontvangen. "Ik luister dan het liefst naar gesproken radio, want muziek brengt mij in een ritme dat niet altijd het beste voor mij is", vertelt de 60-jarige fanaat. In Australië luisterde hij dan maar naar een luisterboek en tussendoor maakte hij nog verschillende berekeningen. Iets dat hem helpt om zijn gedachte tijdens de wedstrijd te verzetten. "Mijn gemiddelden en de resterende afstand probeer ik dan te berekenen tot achter de komma, zodat ik niet aan steken of pijntjes hoef te denken", luidt de verklaring.

Grootspraak

Tweede werd de Woerdenaar, maar het verhaal is al veel eerder begonnen. "Dit is mede door grootspraak ontstaan. Bij de Nijmeegse Vierdaagse begon het. Daar lopen ook mensen met shirts verwijzend naar afstanden van 80 kilometer waar ik ook het idee bij had om dat eens te proberen, maar uiteindelijk zei iemand dat ik zo gemakkelijk liep dat ik ook eens een Centurion moest proberen. Dan denk je na twee jaar dat je het toch maar eens gaat doen. Uiteindelijk heb ik nu vier van de zes Centurions op de wereld gelopen."

Gemak

"Het gaat me uiteindelijk best gemakkelijk af. Over een lange afstand kan ik een redelijk tempo volhouden", vertelt Meints over de sport die hij beoefent. Race Walking is de officiële benaming en een jury ziet er dan ook op toe dat iedereen zich aan de regels houdt. Een soortement van extreme vorm van snelwandelen. "Je moet wel heel hard zijn. In Amerika kampte ik bijvoorbeeld met best wat fysieke problemen, maar deze kans komt misschien maar één keer en dan zet je jezelf daar overheen. In Australië liepen van de zeventien deelnemers maar vier mensen het uit, waarvan drie Europeanen", onderstreept hij tegelijkertijd zijn hypothese.

Charme

De wedstrijd in Australië had ook zijn charme. Op een atletiekbaan liep de Woerdenaar zijn rondjes. Telkens maar weer diezelfde 400 meter afleggen. Daarnaast was er nog echt traditie zichtbaar. "Ze hebben een nog een clubhuis met zo'n oud bord waar met keurige, gouden lettertjes wordt genoteerd welke tijd je bij de eerste keer daar hebt gelopen", iets waar ook zijn naam nu prijkt.

Het lopen bracht hem inmiddels naar Engeland, de Verenigde Staten en Australië. Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland staan nog op het verlanglijstje. Meints is nog niet klaar.

Meer berichten