Bevrijdingsfeest op het Kerkplein

Op het Woerdense Kerkplein wordt zaterdag 5 mei een groot bevrijdingsfeest gehouden. De Stichting 4 en 5 mei Woerden wil op die manier het vieren van de vrijheid een centrale plaats geven in de stad.

Woerden - "Het bevrijdingsfeest is het slotstuk van een serie door ons ontplooide activiteiten waarvan het thema steeds was dat vrijheid geen vanzelfsprekende zaak is," aldus bestuurslid Jan van Es van de stichting. In de aanloop naar Bevrijdingsdag waren er lezingen, een filmvoorstelling en een tentoonstelling.

Na de Dodenherdenking op 4 mei is er een speciale toneelvoorstelling. Op 5 mei is er vooral aandacht voor het feestelijke karakter van Bevrijdingsdag, maar ook nu weer zijn er educatieve onderdelen.

Star Sisters
De dag begint feestelijk met een groot concert door Fanfarekorps Excelsior. Dit staat vooral in het teken van de muziek uit de jaren rond de Tweede Wereldoorlog. Excelsior zorgt voor een eigen variant op de Star Sisters. De dames worden op spectaculaire wijze naar het Kerkplein gebracht en vanaf 11.30 uur speelt het korps een uitgebreid programma met songs van the Andrews Sisters, film- en klassieke muziek.

Lunch
Om 12.00 uur start een lunch waar alle Woerdenaren kunnen aanschuiven. Wèl is een kaartje nodig. De lunch wordt gesponsord door diverse verswinkeliers uit de Woerdense binnenstad en bij hen zijn de kaarten verkrijgbaar. De winkels zijn te herkennen aan een speciale poster. De lunch vindt plaats in een tent aan de zijkant van het Kerkplein, tegenover Plein 7 (Concordia).

Brieven uit de oorlog
Na de lunch is in de grote zaal van Concordia, tegenwoordig de Grand Salon genoemd, een theatervoorstelling "Brieven uit de Oorlog", voor iedereen van tien jaar en ouder. Hierin wordt het dagelijks leven tijdens de Duitse bezetting weergegeven.

Woerdens programma
Op twee podia op het Kerkplein ontvouwt zich tussen 12.30 en 17.00 uur een programma waar talrijke Woerdense gezelschappen aan meedoen, zoals 'Opgetrommeld', het orkest van het Kalsbeek College, solisten van het Minkema College, Vintage Connection, Danscentrum Delicious en Rhythm and Friends zorgt voor een spectaculaire afsluiting.
Tussen de bedrijven door zijn er presentaties van poëzie en vertellen Woerdenaren wat vrijheid voor hen betekent.
Creatievelingen kunnen zich uitleven in de tent nabij Plein 7, waar in samenwerking met Kuvo Woerden een aantal kunstzinnige activiteiten plaatsvindt. Onder meer kan gewerkt worden aan een groot gezamenlijk kunstwerk over vrijheid. Dit onder het motto "Maak samen het grootste schilderij over vrijheid."

Vrijheid en Schuldige Plekken
In de Petruskerk is van 11.00 tot 17.00 uur de tentoonstelling "Vrijheid" te zien, waarvoor leerlingen van het Kalsbeek College Woerdenaren fotografeerden en interviewden die elk op eigen wijze oorlog en vrijheid ervaren. Rond die tentoonstelling is een speciaal boekje verschenen, dat, zolang de voorraad strekt, gratis verkrijgbaar is in de kerk.
Een andere tentoonstelling staat intussen al in de openlucht. Fotograaf Hans van Ommeren heeft een nieuwe versie gemaakt van het project "Schuldige Plekken", waarmee hij aandacht vraagt voor verschillende locaties in (de gemeente) Woerden die oorlog en vrijheid symboliseren. Zo staat bij de kazerne aan het Kerkplein een bord en een foto ter herinnering aan het feit dat hier van 1950 tot 1965 een 'kamp' voor de Zuid-Molukse bevolkinmg van Woerden was. Bij het kasteel wordt op deze manier aandacht gevraagd voor de periode dat de Duitse bezetters hier hun Ortskommandantur hadden.
Het Gilde verzorgt rondleidingen langs deze "Schuldige Plekken".

Veteranen
Om 16.00 uur wordt een groot aantal historische legervoertuigen in de stad verwacht. Samen met veteranen rijden de eigenaren van deze oude militaire wagens een rondrit door de gemeente. Die eindigt om 16.00 uur nabij het Arsenaal. Burgemeester Molkenboer zal de veteranen officieel ontvangen.

Slotconcert
's Avonds is er, vanaf 20.30 uur, in de Bonaventurakerk een slotconcert. Harmonie De Vriendschap bundelt hiervoor de krachten met het Woerdense koor Koordaat.

Meer berichten