Foto: PR

Ridders

De Woerdensche Column door Mirte Damen

Allereerst grote hulde voor mijn mede-columnist "ridder" Junior Brandenburg. Wat een geweldig mooie waardering van onze koning. Van harte, het is je enorm gegund.

De feestdagen Bevrijdingsdag en Koningsdag waren zeker weer een groot succes te noemen. Geen wanklank en een perfecte organisatie. Vele mensen hebben genoten van de vrijmarkt, de kermis en het plein. Maar graag wil ik even stilstaan bij de schuldige plekken van Woerden. Wat bijzonder mooi gedaan door o.a. Hans van Ommeren (groot Woerdens fotograaf). Ik zou graag een lans breken dat deze plekken een permanent karakter krijgen.

Als u nog nooit van de schuldige plekken heeft gehoord dan leg ik het in een notendop uit: het zijn foto's met teksten over de plekken in Woerden waar wat gebeurde in de 2de Wereldoorlog. Een vast monument van de drukkerij van het verzet vind je rechts voor de Petruskerk. Dus wie op het gemeentehuis kan dit oppakken: hallo nieuwe gemeenteraad leest u mee? Omdat wij nooit meer mogen vergeten dat wij onze vrijheid te danken hebben aan de velen die voor ons hebben gestreden.

Over 4 mei heb ik een idee. De Meeuwenlaan is absoluut mooi en eerbiedig hoor, maar kunnen we de speld niet verplaatsen naast het monument van de verzetsdrukkerij? Dan kunnen wij voortaan op het plein gedenken. Ik denk dat dit een mooier iets is. Een vlam naast het monument is ook zeer gepast. Zo wordt deze "schuldige" plek enorm opgelicht.

En het zou een perfecte start zijn van een zogenaamde tour. Ik weet zeker dat dit een meerwaarde gaat hebben voor onze stad. En dan heb ik het nog niet eens over het belichten van de toeristische kant (leest u mee Woerden marketing?). Woerden is meer dan een stelletje Romeinen en kaas, toch?

De schuldige plekken en het monument samen als ijkpunt in de stad. Waar wij samenkomen om te herdenken en te vieren. Dit creëert automatisch meer verbinding. Je ziet de afgelopen dagen dat mensen ook spontaan bij de schuldige plekken in gesprek gaan. Wat zou het mooi en waardevol zijn als dit vaste plekken worden.

Over verbinding gesproken: op 25 en 26 mei is het weer zover, dan loopt Woerden 24 uur in het Wijkpark Molenvliet. De 24 uur van Woerden vindt elke 2 jaar plaats om geld in te zamelen voor het Inloophuis 'Leven met kanker' en onderzoek naar een nieuwe techniek die hersen(stam)kanker bij kinderen beter behandelbaar moet maken.

Dit bijzondere evenement zorgt ervoor dat vriend en vijand samen gaat en dat men echt samen het leven viert en tijdens de heldenronde (22:00 uur vrijdagavond) de overledenen herdenkt.

Elke keer weer ben ik stil en zie ik de kaarsjes naast het wandelpad staan waar iedereen in stilte wandelt. En als ik de 24 uur plat mag slaan en denk aan alle vrijwilligers, sponsors, teams en deelnemers, dan weet ik het zeker: Woerden zit helemaal vol met ridders!

Meer berichten