Samen met begeleider Micha van der Kamp geniet Jaïra zichtbaar van het ritje op de duo-fiets. Zij mocht het spits afbijten. Tekst en foto's Winny van Rij
Samen met begeleider Micha van der Kamp geniet Jaïra zichtbaar van het ritje op de duo-fiets. Zij mocht het spits afbijten. Tekst en foto's Winny van Rij (Foto: Winny van Rij)

Duo-fiets geeft vrij- heid bij beperking

Afgelopen vrijdag was het eindelijk zover, na een jaar van acties voeren kon de felbegeerde Duo-fiets eindelijk geleverd worden. En wat waren de 36 bewoners van Reinaerde aan de Singel blij. "Ze krijgen nu meer mogelijkheden om naar buiten te gaan en hoeven niet meer altijd met een taxi naar de huisarts," aldus begeleider Micha van der Kamp.

door Winny van Rij

Woerden - "Ik vind het een goed initiatief," zegt Lucas die de fiets zelf niet nodig heeft maar deze wel erg graag even wil proberen. Zeker de helft van de bewoners is wel op de nieuwe Duo-fiets aangewezen. "Die zijn door hun beperking slecht ter been of hebben onvoldoende capaciteiten om deel te nemen aan het verkeer," zegt initiatiefnemer Van der Kamp. "We hebben een jaar gespaard, een crowdfundingactie gedaan via geefgezondheid.nu, samen allerlei inzamelacties georganiseerd bijvoorbeeld bij Albert Heijn en veel sponsoring gekregen."

Deze tweepersoons fiets heeft alleen aan de linkerkant de mogelijkheid om te sturen en te remmen, dat is de plek voor de begeleider. De rechterplek is voor de cliënt en heeft beugels op de trappers om de voeten in vast te maken en een vierpuntsgordel, allemaal voor de veiligheid. "Een van onze bewoners heeft ernstige epilepsie en op deze manier kan deze cliënt ook lekker naar buiten, de frisse lucht in en meer deel uitmaken van de maatschappij, sommige bewoners komen anders nauwelijks buiten." Een bijkomend voordeel is dat de cliënten ook nog eens beweging krijgen. "Goed voor de gezondheid, de conditie en het levensplezier."

In donker naar fitness

De Duo-fiets met verschillende versnellingen en een paar elektrische ondersteuningsmogelijkheden, werd onder luid gejoel direct uitgeprobeerd door bewoners en begeleiders die voor een ritje naar de huisarts wel mee zullen gaan maar voor pleziertochtjes aangewezen zijn op familie, vrienden, buren en vrijwilligers. "Een van onze bewoners gaat geregeld met een vrijwilliger een ritje op de tandem maken en dat zou nu ook op deze nieuwe fiets kunnen." Michel die alleen kan fietsen als het licht is, is ook blij met de fiets. "Nu kan ik in de winter 's avonds ook op de fiets naar fitness." Normaal gesproken moet hij dan met een taxi of familie. "Je moet hem wel goed verzekeren hoor," zegt hij nog even tegen Van der Kamp.

Blij met bijdragen

En dat gebeurt ook, want voor de aanschaf van de fiets zijn niet voor niets acties gevoerd en sponsors benaderd. "Grote sponsor is wel de Edwin van der Sar foundation die de Duo-fiets heeft geregeld en afgeleverd. De andere grote sponsor is het Fonds Ondersteuning Cliënten Reinaerde." Verder zijn de bewoners blij met de bijdragen van de Lions club, de Stichting Aanvullende Gezondheidszorg voor Woerden en de Stichting Vrienden van Welzijn en Zorg Midden-Holland.

Meer berichten