Verpleegkundige Marjon Steenaart druppelt het oog van Hennie Korthuis die straks naar een van de operatiekamers wordt gebracht om een staaroperatie te ondergaan. (Foto: Paul van den Dungen)
Verpleegkundige Marjon Steenaart druppelt het oog van Hennie Korthuis die straks naar een van de operatiekamers wordt gebracht om een staaroperatie te ondergaan. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Internationale Dag van de Verpleging

Het is op 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale, dat de internationale Dag van de Verpleging wordt gevierd, gericht op verpleegkundigen en verzorgenden. Zaterdag wordt er over de hele wereld in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen stil gestaan bij al die mannen en vrouwen die daarin dagelijks met ziel en zaligheid hun werk verrichten.

door Paul van den Dungen

Woerden - Een van hen is Marjon Steenaart (59) en werkzaam op de afdeling Dagbehandeling van het St. Antonius Woerden. Toen zij 17 jaar oud was begon zij met haar opleiding in het Holy ziekenhuis in Vlaardingen, maar halverwege haar studie stapte ze over naar het voormalige Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden, dat toen nog aan de Utrechtsestraatweg was gevestigd. Nu, 40 jaar later, is zij er nog steeds werkzaam, al is het ziekenhuis inmiddels gefuseerd met het St. Antonius.

Marjon Steenaart: "Van kinds af aan wilde ik al in de zorg werken, want voor mij was en is dit zonder twijfel het mooiste beroep van de wereld. Ik werk hier met een gemotiveerd team en wij vinden het allemaal fijn als we onze patiënten, ondanks alles, toch een goede dag kunnen bezorgen. We geven zoveel mogelijk persoonlijke aandacht.'' Op de Dagbehandeling in Woerden vinden alle operaties en behandelingen plaats op één dag. Marjon: ''Wij doen ons best om de patiënt met een lach uit het ziekenhuis te laten vertrekken. Dat is wat ons hier drijft, elke dag weer." In het St. Antonius Woerden kunnen patiënten terecht voor alle poli-afspraken, dagbehandelingen en onderzoeken en ook het laten prikken van bloed kan hier nog steeds.
Als mensen kiezen voor de zorg dan sta je nooit stil. In het St. Antonius krijg je alle kansen om je te ontwikkelen en mee te denken. De vroegere hiërarchie tussen arts en verplegend personeel is nagenoeg verdwenen. Er zijn korte lijnen waardoor hulp en zorg sneller en beter op elkaar worden afgestemd. "Samenwerking is geen toverwoord, maar gewoon teamwork", zegt Marjon. "Zorgen en verzorgen doe je met elkaar. Daarom mag van mij de Dag van de Verpleging wel worden veranderd in de Dag van de Zorg. Want ook de laborant, schoonmaker of voedingsdeskundige is een schakel in de zorgketen."

De zorg zit te springen om nieuw personeel. Op de website antoniusziekenhuis.nl is daar meer informatie over te vinden. Als je in een inspirerende omgeving wilt zijn, waar gedreven mensen het verschil kunnen maken en een stapje extra willen doen om iets bijzonders te creëren, dan is St. Antonius the place to be. Dat vindt ook Marjon Steenaart.

Meer berichten