Het schilderij van Inge Sips (links) en het schaakbord van Karin Vredenbregt en Cees Hoogeveen zijn genomineerd voor de RijnKUNSTprijs van Kunst aan den Rijn. De prijsuitreiking is op zaterdag 2 juni.
Het schilderij van Inge Sips (links) en het schaakbord van Karin Vredenbregt en Cees Hoogeveen zijn genomineerd voor de RijnKUNSTprijs van Kunst aan den Rijn. De prijsuitreiking is op zaterdag 2 juni. (Foto: Winny van Rij)

Vestingkunst levert mooie resultaten

Een nieuwe kunstwedstrijd zette verschillende kunstenaars ertoe om aan de slag te gaan met een gerichte opdracht: De vesting Woerden. De jury kreeg vijftien inzendingen van niveau onder ogen. "Ik was verrast door de kunstwerken," zegt organisator Elly Waterman, zoals Inge Sips' schilderij en het schaakbord van Karin Vredenbregt en Cees Hoogeveen.

Woerden - Beide werken zijn genomineerd voor de RijnKUNSTprijs die op zaterdag 2 juni uitgereikt wordt tijdens de eerste kunstconferentie in Woerden bij De HALL. Initiatiefnemer is het bijna 1-jarige Kunst aan den Rijn van Waterman en Annemiek Visser die zich richten op individuele kunstenaars in Woerden. "We willen voor iedere kunstenaar dingen organiseren die nog niet eerder zijn georganiseerd," aldus Waterman. Zoals deze prijs, gekoppeld aan de eerste Kunstconferentie in Woerden. Hier spreekt kunstdocent Aldwin Kroeze over de vesting Wenen. "De figuurlijke vesting die de wereldberoemde Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt moest bedwingen." Die andere vesting, Woerden, was dus het thema van de wedstrijd. Vredenbregt las de oproep in de krant. "We werden getriggerd door het thema en hadden meteen zin om aan de slag te gaan, onze eerste wedstrijd." Samen met Hoogeveen woont ze 2,5 jaar in de Woerdense binnenstad waar ze werken aan beeldende kunst van steen en staal. "Dit doen we nu nog aan de keukentafel maar in september openen we ons atelier in de Achterstraat," vervolgt de in metaal werkende Hoogeveen.

Schaakspel

Vredenbregt: "We zijn gaan lezen over de geschiedenis en besloten tot een schaakspel met Willem III als koning, Woerdense torens, raadsheren en het schild van Woerden als pionnen." "De strijd die destijds werd geleverd is net als het schaakspel een strategisch spel," verklaart Hoogeveen. Het schaakbord van 68 bij 68 centimeter is vooral gemaakt van aluminium. "Het bord werkten we af met epoxy en de schaakstukken staan op speksteen." De aluminium figuren kostten Vredenbregt heel wat zaagwerk. "Ik houd van dit fijne werk, een snorretje van een paar millimeter."

Sips schildert voornamelijk paarden en dat past bij deze opdracht. "Ik liet me inspireren door Het wonder van Woerden. De Spanjaarden wilden de Woerdenaren laten uithongeren maar toen de nood het hoogst was, verschenen er opeens allemaal snoeken in de Oude Rijn, dus voldoende te eten." Sips houdt van dynamiek en snelheid, van spatten en krassen, van expressiviteit en dat zie je terug in haar schilderij van 1.50 bij 0.80 centimeter. "Mijn fantasie ging verder, de vissen verjoegen de Spanjaarden." Ze gaat al doende aan de slag. "Laag over laag, week na week en op een gegeven moment is het klaar." Ze werkt met een spiegel. "Dan bekijk ik mijn werk letterlijk vanuit een ander gezichtspunt en zie dan waar het nog wat anders moet." Sips maakt ook kleine paardjes in 3D van Wilgentenen. "Dat kun je zo mooi vlechten." Ze deed al eens mee aan de Groene Hart Kunstprijs en vindt ook deze wedstrijd leuk. "Je gaat gericht met iets nieuws aan de slag."

Meer berichten