Mantelmeeuw verwent verpleegkundigen

Met een bloemetje en een klein cadeautje verwenden de mensen van De Mantelmeeuw (hospice en terminale thuiszorg) de verpleegkundigen, die actief zijn in het hospice. De Mantelmeeuw greep daarvoor de ‘Dag van de Verpleging’ aan, een dag waarop internationaal aandacht is voor verplegenden.

Woerden - Voor De Mantelmeeuw zijn de twaalf externe verpleegkundigen in het wijkteam buitengewoon waardevol. Zonder hen zouden de zorgvrijwilligers, waarop De Mantelmeeuw draait, hun dankbare werk niet kunnen doen. Vrijwilligers en externe verpleegkundigen vanuit de wijk zorgen samen voor de ondersteuning en medische verzorging van bewoners (en terminale patiënten thuis), waarbij voor specifieke verpleegkundige handelingen vooral de verpleegkundigen in actie komen. Ze zijn dag en nacht bereikbaar om in te springen. “Vrijwilligers en verpleegkundigen zijn echt een verlengstuk van elkaar”, zegt Suzanne Verburg, wijkverpleegkundige van Vierstroom. “Samen zorgen we ervoor dat het laatste stukje van iemands leven verloopt zoals de stervende dat het liefste wil. Voor ons is dat ook heel bijzonder. Bij terminale zorg kom je héél dicht bij je cliënten. Je hebt vaak mooie gesprekken en bouwt een intieme band op”.

Vrijwillige verzorgers en professionele verpleegkundigen werken als een tandem samen om bewoners kwalitatief goede en ook warme zorg te geven. Soms zit de één aan het stuur, soms de ander, met waardering voor elkaars verschillende taken, kennis en vaardigheden. De zorg door verpleegkundigen start al bij de opname. Samen met de huisarts en de Mantelmeeuw-coördinator wordt vastgesteld hoe de bewoner zo goed mogelijk ondersteund kan worden. De verpleegkundigen helpen de vrijwilligers ook in praktische zin, bijvoorbeeld door te laten zien hoe je iemand beter kan tillen of goede mondverzorging kan geven. En er is ook emotionele ondersteuning, in al die situaties waarin het werk van de vrijwilliger veel emoties met zich meebrengt. Het onderlinge vertrouwen tussen vrijwillige zorgverleners en de verpleegkundigen is groot. Terwijl de vrijwilligers het hospice als een ‘warm thuis’ runnen, is er tegelijk de zekerheid van het laagdrempelige vangnet van het verpleegkundig team.

Meer berichten