Edo Post Uiterweer doet tijdens de triatlon op Tweede Pinksterdag mee voor Make a Memory die foto's kwam maken toen bleek dat zijn zoontje zou overlijden. Een ervan prijkt op zijn herkenbare T-shirt.
Edo Post Uiterweer doet tijdens de triatlon op Tweede Pinksterdag mee voor Make a Memory die foto's kwam maken toen bleek dat zijn zoontje zou overlijden. Een ervan prijkt op zijn herkenbare T-shirt. (Foto: Winny van Rij)

Triatlon Edo voor Make a Memory

Wie maandag naar de triatlon komt, ziet ongetwijfeld Edo Post Uiterweer voorbij komen met een neongeel T-shirt waarop een foto prijkt van Jort, zijn overleden zoontje. "Ik zamel geld in voor de stichting Make a Memory die nog foto's heeft kunnen maken van hem en ons gezin. Heel waardevol."

Woerden - Op 15 juni 2017 werd Jort geboren en drie dagen later overleed hij. "In plaats van genieten van de kraamtijd, moesten we een begrafenis regelen." De zwangerschap verliep voorspoedig en na de bevalling leek alles eerst heel goed. "De volgende dag thuis begon hij te spugen, eerst wit, toen gelig en uiteindelijk groen." Een dag later zaten ze in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, het WKZ. Hier bleek dat de dunne darm van Jort twee keer om zijn as was gedraaid (volvulus). "De dunne darm is opgebouwd uit diverse peesjes, waarschijnlijk was een aanhechting niet helemaal goed en kwam er een draai in toen de darm na de geboorte echt voedsel moest verwerken."

In die intens verdrietige tijd zijn ze erg goed opgevangen in het WKZ. "Toen duidelijk was dat Jort zou overlijden, nam een van de zusters ons op sleeptouw. Ze was de contactpersoon tussen ons en onze ouders, ze maakte zelf foto's, stelde een koffertje voor Jort samen, schreef een dagboekje over wat er allemaal gebeurde, maakte voet- en handafdrukjes en nam contact op met de stichting Make a Memory. Deze stichting werkt met fotografen in heel Nederland die foto's komen maken als duidelijk wordt dat een kind tot 18 jaar gaat overlijden of overleden is.

Waardevolle foto's

"Het was te kort dag om in het ziekenhuis te komen, dus zijn er de volgende dag thuis foto's gemaakt." Achteraf heel fijn want zo kon ook zoontje Fedde, toen 1,5 jaar op de foto. "Een serie van ons complete gezinnetje. Het is zo waardevol wat zij doen."

Daarna werd het stil, kwam het verdriet. "Net of je in een soort gat valt. Zelfs Fedde bleek stiller op het kinderdagverblijf maar de zorg voor hem en de onbevangenheid van zo'n jochie sleepte ons er wel doorheen."

Zingeving

Zijn vrouw Dianta ging schrijven, houdt een blog bij en werd vrijwilliger bij Wereld Lichtjesdag. Als tuinontwerper ontwierp hij een bijzondere tuin. "Een tweejaarlijkse ontwerpwedstrijd voor De Tuinen van Appeltern. Het thema was Herman van Veen en in een interview met hem bleek balans iets van zijn leven te zijn. Hij ging schilderen nadat zijn ouders waren overleden, en dat past bij mij, bij onze situatie." Balans blijven zien komt tot uitdrukking in zijn tuinontwerp. "Hiermee bezig zijn was een stukje zingeving voor mijn eigen rouwproces."

Zo is het meedoen aan de Triatlon ook. "Ik sport graag, het is een uitlaatklep en ik deed al eens eerder mee. Eenmaal een 1/8 en eenmaal een trio." Op Tweede Pinksterdag loopt hij een 1/4 triatlon bestaande uit 1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen om geld in te zamelen voor Make a Memory. "Ik gun ook andere ouders zo'n waardevolle herinnering en hoop door mijn inzameling iets te kunnen betekenen."

Meer berichten