Op zaterdag 2 juni is de Graskaasmarkt in Woerden met de veiling van het eerste boerengoud van 2018. Jacques de Koning is veilingmeester. FOTO: Alex de Kuijper
Op zaterdag 2 juni is de Graskaasmarkt in Woerden met de veiling van het eerste boerengoud van 2018. Jacques de Koning is veilingmeester. FOTO: Alex de Kuijper (Foto: Alex de Kuijper)

Graskaasmarkt met eerste boerengoud

Woerden staat op zaterdag 2 juni in het teken van dé Woerdense Graskaasdag. Traditiegetrouw wordt op de eerste zaterdag van juni de eerste graskaas van het jaar geveild. Een uniek kaasfeest dat thuishoort in het rijtje culinaire tradities als het eerste vaatje haring of de Beaujolais Primeur.

Woerden - De Graskaasdag begint met de aanvoer van kazen naar de markt op kaasbrikken (antieke boerenkarren met een paard ervoor) en oldtimer tractoren.

De stoet vertrekt tegen 10 uur in de ochtend van de Emmakade, rijdt een rondje door de stad en stopt op het Kerkplein. Daar wordt de handel te kijk gezet en onder voorzitterschap van de burgemeester gekeurd.


Veiling

Om 11 uur wordt het 'boerengoud' aan de man gebracht door veilingmeester Jacques de Koning. Om de spelregels van de veiling toe te lichten wordt voordat het echte werk gaat beginnen eerst de echte eerste graskaas van 2018 geveild. Daarna volgt de veiling van de 125 kg wegende graskaas. Deze kaas heeft het formaat van een tractorwiel.

De opbrengst van de veiling is voor het goede doel. Daarbij is voor dit jaar gekozen voor World Servants en twee Woerdense instellingen: Streekmuziekschool Het Klooster en Stichting De Meerpaal.


Proeven

Door bezoekers diverse boerenkazen te laten proeven en keuren, wordt op de Graskaasmarkt Woerdens lekkerste boerenkaas door het publiek bepaald.
Daarnaast is er de gehele dag gelegenheid om paard en wagen een rondrit door de binnenstad te maken.


Muziek

In de middag organiseert muziekcentrum Het Klooster diverse muziekoptredens. Op het podium bij het museum is afwisselend zang, dans en muziek de hele dag te beleven. Op het grote podium op het Kerkplein presenteert Het Klooster vanaf 13 uur meerdere grotere optredens en ook zijn diverse mobiele acts.

Meer berichten