Marijke Abbink presnteert op vrijdagavond 1 juni om 18.30 uur haar dichtbundel Sluiers en Sleutels in de bibliotheek. De bundel straalt rust uit aldus de uitgever.
Marijke Abbink presnteert op vrijdagavond 1 juni om 18.30 uur haar dichtbundel Sluiers en Sleutels in de bibliotheek. De bundel straalt rust uit aldus de uitgever. (Foto: Winny van Rij)

Marijke Abbink ondersteunt haar gedichten met beeld

door Winny van Rij

Marijke Abbink schildert, geeft al bijna vijftien jaar teken- en scyhilderlessen, fotografeert en dicht. "De dingen die indruk op mij maken leg ik vast in woorden en op doek." Daarom koos ze voor 32 illustraties van eigen hand die haar tweede dichtbundel Sluiers en Sleutels kracht bijzetten. Op vrijdag 1 juni presenteert ze de bundel en bijbehorende expositie.

Woerden - Haar eerste bundel Pelgrimstocht verscheen in 2010. "Die heb ik eenvoudig laten drukken. Voor deze nieuwe bundel heb ik echt een uitgever benaderd die zorgde voor een mooie vormgeving." Niet alleen de vorm is naar een hoger niveau getild, ook de inhoud lijkt zicht te hebben ontwikkeld. "Het gaat over dezelfde onderwerpen maar door eigen ervaring ben ik wijzer geworden en dat lees je terug in mijn gedichten."

Uitlaatklep

Nu heeft ze het dichten als uitlaatklep, vroeger was dat vooral het schilderen. "Daar kon ik van alles in kwijt, maar nu ik zoveel les geef, gaat dat niet meer zo goed." Abbink heeft een teken- en schilderschool en geeft vijf dagdelen per week les: thuis, in Het Baken, De Plint en De Milandhof. "Je bent vooral bezig te zorgen dat anderen zichzelf kunnen uiten en ontwikkelen." Daarin zoekt ieder zijn of haar eigen weg. "Dat heb ik ook nodig gehad had. Nu help ik anderen hierbij." Voorheen had ze zelfs zeven lesgroepen. "Toen had ik helemaal geen tijd meer voor dichten, zingen of yoga."

Beetje meditatief

Natuur is voor Abbink in al haar werk een heel belangrijk onderwerp. "Maar ook relaties tussen familie, vrienden, mensen in het algemeen. Vakanties die een link hebben met natuur, maar ook met cultuur en leefwijzen van mensen, ook religie, spiritualiteit en kunst zijn inspiratiebronnen." Er spreekt verwondering uit en volgens de uitgever straalt de bundel rust uit. "Het is een beetje meditatief. Ik ben een sprankelend persoon en met de gedichten ga ik naar binnen, verwerk ik dingen, en kom tot inkeer." Ze ervaart het leven als een pelgrimstocht. "Het is een zoeken, schetsen, laten leiden, doorvoelen, keuzen maken, liefst vanuit je eigen hart," zo verwoordt ze ook op de achterkant van haar dichtbundel. "Sleutels vinden naar openingen en sluiers weghalen zorgt dat er helder zicht ontstaat."

Meer berichten