Onder zoeziend oog van voorzitter Nico van der steeg oefenen Jelte Klerk op hoorn en Ivo van Muilwijk op trompet voor de 63ste Taptoe die op vrijdagavond 1 juni op het Kerkplein plaatsvindt.
Onder zoeziend oog van voorzitter Nico van der steeg oefenen Jelte Klerk op hoorn en Ivo van Muilwijk op trompet voor de 63ste Taptoe die op vrijdagavond 1 juni op het Kerkplein plaatsvindt. (Foto: )

Taptoe vanaf nu gewoon weer gratis

door Winny van Rij

HET GESPREK

Voor de tweede keer bouwt harmonie De Vriendschap de jaarlijkse Taptoe op het kerkplein op met twee mobiele tribunes. "Die kun je snel opbouwen en afbreken," aldus voorzitter Nico van der Steeg. Vanwege die best kostbare tribunes vroeg het korps vorig jaar entree maar nu niet meer. "We vinden dat de Taptoe als vanouds weer gratis moet."

Woerden - Een uniek evenement, zeker als je weet dat dit de oudste burger Taptoe van Nederland is. Deze 63ste editie is op vrijdagavond 1 juni op het Kerkplein aan de vooravond van de Graskaasdag. "Het voelt een beetje alsof je in een arena zit, tribunes en gebouwen rondom met de opkomst van de korpsen vanaf het Kazerneplein onder de kazernepoort door. Dat doet wel wat." Vindt ook de 12-jarige trompettist Ivo van Muilwijk die dit jaar voor de tweede keer meedoet. "We moeten flink wat nummers instuderen maar dat gaat wel goed."

Choreografie

Lastiger zijn de pasjes die je erbij moet lopen. "We zijn van origine geen showband maar willen ons hierin ook van onze beste kant laten zien," aldus Van der Steeg. "Arnold van Poeteren bedenkt en schrijft de choreografie bij onze negen muziekstukken." Spannend, vooral ook voor de jongste muzikant Jelte Klerk van 10 jaar die de hoorn blaast. "Vooral omdat er heel veel mensen kijken." Hij zit er nu twee jaar op en dit is zijn allereerste Taptoe.

Flink oefenen

Dat is flink oefenen. "Drie keer per week en deze week zelfs iedere avond." En dat doen ze bij De Badkuip op het veld met tot besluit een generale op het Kerkplein. "Binnen is het gewoon te klein om alle figuren te oefenen met onze 65 mensen," verklaart Van der Steeg. Het gaat om rondjes, vierkanten en een molen. "Dat is dat je in een kruis staat en een rondje loopt waarbij de binnensten heel langzaam lopen en de buitensten zoals ik heel snel," legt Jelte uit. Wat hij net als Ivo het leukste vindt is de chaos waarbij je zelf mag weten hoe je loopt als je maar op een bepaald moment weer op je plek staat. Ivo: "Het is dan leuk om iemand net niet de pas af te snijden."

Hoog bezoek

Het programma start met een straatparade door het centrum van Woerden met alle deelnemende korpsen. "Ons even warm blazen," aldus van der Steeg. Om 20.00 uur opent De Vriendschap de Taptoe op het Kerkplein. Van der Steeg speelt zelf saxofoon maar niet bij deze Taptoe. "Ik heb andere taken, ontvang de colleges van Woerden en Leerdam. En de sponsors, want een Taptoe organiseren kost veel geld."

In vol ornaat

Het leuke aan een Taptoe is dat alle leden van 8 tot 70 jaar samen optreden. "Dat zijn het harmonieorkest, de drumband, de 20 leerlingen van het jeugdleerlingenorkest en de 15 majorettes." Leuk om te doen vinden ook Ivo en Jelte: "Je moet wel veel oefenen maar als je dan klaar bent en een groot applaus krijgt, heb je het maar mooi wel gedaan." Vrijdag zijn ze te zien in vol ornaat: uniform, helm, witte handschoenen en zwarte schoenen. Naast de 600 tribuneplekken zijn er staanplaatsen, dus plek genoeg.

Meer berichten