Egbert Egberts is druk met het inpakken van dozen, het uitzoeken en wegdoen van spullen. "Ik had nog kranten van het allereerste begin." Over twee weken verhuist hij naar Gorinchem.
Egbert Egberts is druk met het inpakken van dozen, het uitzoeken en wegdoen van spullen. "Ik had nog kranten van het allereerste begin." Over twee weken verhuist hij naar Gorinchem. (Foto: )

"Woerden was als een warm bad"

door Winny van Rij

HET GESPREK

Na 31 jaar verruilt Egbert Egberts Woerden voor Gorinchem. De liefde lokt hem daar naartoe en de kinderen zijn zo goed als zelfstandig. Hij voedde ze nagenoeg alleen op en nam ze dan ook geregeld mee. "Bijvoorbeeld bij het sportgala, dan hielpen ze. Fijn dat dit kon en dat ze mee mochten. Nu ik er zo op terug kijk, voelt dat als een warm bad."

Woerden - Egberts hoeft zoals hij zelf zegt in Woerden niets meer te betekenen. Dat heeft hij al ruimschoots gedaan als journalist, scheidsrechter, in het wijkplatform, bij de opzet van de sportquiz, het Rabo sportgala, Woerden Actief en het ommetje voor mensen met rollator en rolstoel.

Troubleshooter

Op zijn vijftiende begon hij als correspondent voor het Utrechts Nieuwsblad. "Ik vond het toen al leuk om te schrijven en mocht een raadsvergadering verslaan in Leerdam waar ik opgroeide. Dat werd integraal overgenomen." Hij werkte ook voor de Edah, runde zelfstandig een aantal filialen en klom op tot troubleshooter. "Ging aan de slag bij vestigingen waar het even iets minder ging. Dan moet je ook mensen de deur wijzen en soms is dat ook beter voor hen." Ook werd hij op zijn vijftiende al KNVB-scheidsrechter. Egberts bleef schrijven voor allerlei bladen en magazines. "Toen de regionale kranten net over gingen van Rijn en Gouwe naar PCL was ik begonnen in de regio Alphen aan den Rijn." En zo belandde hij in 2005 bij toeval bij het voormalig Woerdens Nieuwsblad.

Mensenmens

"Ik werd gevraagd om deze regionale krant te maken. Ik denk vanwege mijn ander-soortige journalistiek: mensenmensverhalen." Hij licht toe: "als iemand zich met hart en ziel inzet voor de Christelijke politiek maar ook voor kaas, wil ik daar alles van weten." Hij doelt natuurlijk op Jos van Riet maar op die manier leerde hij vele Woerdenaren kennen.

Velen gunden hem verhalen. "Zoals toen een juf van de Andersenschool ontslagen dreigde te worden omdat ze het niet eens was met het beleid van de gemeente." Stiekem vond hij het leuk die primeur te hebben. "Het Woerdens Nieuwsblad werd toch een beetje gezien als het lokale suffertje naast de Woerdense Courant."

22 specials

Toch kwam hij hier later terecht als eindredacteur. "Icoon Jan van Es promoveerde en in die tijd maakte ik het Woerdense Nieuwsblad er nog drie jaar bij." Er was geen lokale krant in Nederland die zoveel specials maakte als de Woerdense en dat was onder meer de verdienste van Egberts. "In hoogtijdagen waren dat er 22 per jaar." Op die manier stond de krant dicht bij de mensen, vindt hij. "Hiermee probeerde ik verbinding te leggen in de samenleving." Een periode als regiohoofdredacteur bij Wegener Rotterdam duurde kort. "Ik moest meer in Woerden zijn vanwege de tienerzwangerschap van mijn dochter. Het krantenwereld management is keihard maar ik kreeg de ruimte en de medewerking om te doen wat nodig was." Recentelijk kwam Egberts in de politiek terecht. "Bij Inwonersbelangen, de partij die dicht bij de mensen staat."

Meer berichten