Simone Leushuis en Paul Baas hielpen zeven langdurig werklozen aan een baan door intensieve begeleiding en het gelijktijdig oplossen van complicerende problemen, limesloopbaancoaching.nl
Simone Leushuis en Paul Baas hielpen zeven langdurig werklozen aan een baan door intensieve begeleiding en het gelijktijdig oplossen van complicerende problemen, limesloopbaancoaching.nl (Foto: )

Intensieve begeleiding van langdurig werklozen 'werkt'

door Winny van Rij

"Als je werkloze mensen veel aandacht geeft, levert dit uiteindelijk wat op," is de overtuiging van Simone Leushuis en Paul Baas. Ze hielpen in twee jaar tijd zeven van de tien langdurig werklozen via FermWerk aan een baan. "Een intensief traject," blikt Baas terug op deze periode. "Het ging om mensen waarbij meerdere problemen speelden zoals uithuiszetting, scheiding, schulden of autisme," licht Leushuis toe.

Woerden - "Daar moesten we eerst mee aan de slag, want anders kunnen ze niet aan werk denken, er zijn veel weerstanden, ze hebben veel meegemaakt." Dat betekent vooral aandacht geven. "Wekelijks vragen hoe het gaat," vervolgt Baas. "Is dat akkefietje opgelost, hoe is het nu met je zieke moeder. Het gaat om intensieve holistische begeleiding. We hebben ervaren dat het werkt." Gemiddeld duurden de trajecten een jaar, bij een vrouw twee jaar. "Ze was enorm gemotiveerd," vervolgt Leushuis. "Ze bleef solliciteren en vond uiteindelijk een baan, fantastisch." De twee van Limes Loopbaancoaching gingen ver in hun begeleiding. "Instanties inschakelen, mee gaan naar de rechtswinkel, eventueel naar een sollicitatiegesprek." Soms heel ver. Baas: "Ik nam een week een krantenwijk over."

Eyeopener

Door tijd te nemen voorkom je dat mensen solliciteren op een baan die niet bij hen past. "Een ingenieur laten werken als hovenier, is na een paar maanden weer terug bij af." Ze kijken naar de persoon. "Een schilder werkt graag buiten, met de handen. Dan past een baan als timmerman beter dan bureauwerk of aan een machine." Basiskwaliteiten, talenten en zaken waar iemand gevoelig voor is, ontdekken Baas en Leushuis via hun individuele interactieve persoonlijkheidsonderzoek. "Niet gewoon laten invullen en aannemen maar doorvragen." Leushuis: "Het biedt nieuwe perspectieven. Dat we naar de talenten kijken bleek voor velen een eyeopener."

Deze voornamelijk 50-plussers op Mbo- en Hbo-niveau hadden nauwelijks ervaring met solliciteren. "Vroeger kwamen ze vanzelf aan een baan," verklaart Leushuis. "Ondanks een sollicitatiecursus kon bijna niemand een sollicitatiebrief schrijven." Daarvoor gaven de coaches tips. "Fijn dat ze na gemiddeld vier jaar eindelijk uitgenodigd werden voor een gesprek."

Meer berichten