Na de restauratie zal het Bätz-orgel in de Petruskerk weer prachtig klinken op basis van de originele klank uit 1768.
Na de restauratie zal het Bätz-orgel in de Petruskerk weer prachtig klinken op basis van de originele klank uit 1768. (Foto: pr)

Restauratie voor jubilerend Bätz-orgel in de Petruskerk

De Hervormde Gemeente te Woerden beschikt over een uniek orgel met grote cultuur-historische waarde, dat in 1768 is gebouwd door J.H.H. Bätz. Dit orgel, dat in de Petruskerk staat, bestaat dit jaar dus 250 jaar. Zoals alles heeft ook dit instrument zorg en onderhoud nodig. Naast het jaarlijkse klein onderhoud dient er eens in de veertig tot vijftig jaar groot onderhoud plaats te vinden.

Woerden - De laatste keer is dit in 1971 uitgevoerd. De laatste tijd werd het steeds duidelijker dat er weer een restauratie moest plaatsvinden. Voor de windvoorziening, de mechanieken en het pijpwerk is dit zelfs urgent.

Daarom is het College van Kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente, in samenwerking met haar orgeladviseur de heer Peter van Dijk, het afgelopen jaar druk aan de slag geweest met een restauratieplan. De kerkrentmeesters zijn erg verheugd dat de Provincie Utrecht via het Parelfonds ongeveer de helft van de kosten voor haar rekening wil nemen. Er wordt nu verder gewerkt aan het verkrijgen van subsidies en het starten van een sponsoractie.

In 1971 wist men dat de klank van de frontpijpen aanzienlijk verbeterd zou kunnen worden, maar de technische kennis om dit te afdoende te bereiken ontbrak nog. Inmiddels is de techniek aanzienlijk verbeterd en kunnen de frontpijpen zo hersteld worden, dat de klank volledig teruggebracht kan worden naar de oorspronkelijke situatie en klank uit 1768.

250 jaar

Ter ere van het 250-jarige bestaan werd op zaterdag 2 juni een concert gegeven met medewerking van eigen organisten Ad van Pelt, Annelies van Zoelen-Kuus, Kees Bruggeman, Marnix van der Ploeg en Nico van der Kooy.

Meer berichten