Daniëlle van Vreeswijk, Frans Drilling, Mariëtte van Klaren en Angelique Beets zijn enorm blij met de vernieuwde speeltuin aan hun Marius Bauerstraat. Ze gingen tijdig in overleg met de gemeente en konden zodoende voorkomen dat op deze plek slechts een ravotplek zou komen.
Daniëlle van Vreeswijk, Frans Drilling, Mariëtte van Klaren en Angelique Beets zijn enorm blij met de vernieuwde speeltuin aan hun Marius Bauerstraat. Ze gingen tijdig in overleg met de gemeente en konden zodoende voorkomen dat op deze plek slechts een ravotplek zou komen. (Foto: Winny van Rij)

Een extra feestelijke buitenspeeldag

HET GESPREK

door Winny van Rij

De speeltuin aan de Marius Bauerstraat was aan vervanging toe. "Alles kraakte en piepte en de grasmaaifrequentie duurde met periodes zo lang dat het er niet netjes uitzag," vertelt Angelique Beets. "Afgelopen zomer kwam er een brief dat dit een ravotplek zou worden," vervolgt Daniëlle van Vreeswijk, maar dat was niet wat ze in gedachten hadden. Ze besloten tot actie met positief resultaat tot gevolg.

Woerden - In de speeltuin aan de Marius Bauerstraat is vandaag wat te drinken en iets lekkers voor alle kinderen uit de buurt. Niet alleen vanwege Nationale Buitenspeeldag, maar vooral omdat de speeltuin die had moeten wijken voor een ravotplek, helemaal werd vernieuwd. Dankzij de voortvarende moeders Beets, Van Vreeswijk en Mariëtte van Klaren, met buurtbewoner Frans Drilling en secretaris van het wijkplatform Carol Bos."

Kennelijk had de gemeente een inloopavond georganiseerd maar de uitnodigingen kwamen nooit bij de bewoners aan. "Opeens wordt je geconfronteerd met het voornemen om van de speeltuin een ravotplek te maken," aldus Beets. "Niet handig want verderop bij de haven kun je op het veld genoeg ravotten en op het schoolplein ligt een rioolbuis. Bovendien zijn die plekken voor wat oudere kinderen." Ze schreven de gemeente een brief na de spreekwoordelijke druppel: toen de picknicktafel, het bankje en de prullenbak zomaar verdwenen. "Er kwam meer zwerfafval en het verwaarloosde verder."

We werden gehoord

"Ook senioren wilden wilden dat het speeltuintje zou blijven," zegt Van Vreeswijk. Ze verzamelden handtekeningen in de buurt en werden uitgenodigd voor een gesprek. "Martijn Smits van de gemeente luisterde naar onze gedachtegang, heel fijn," zegt Beets. Ze kregen ook uitleg." Informatie die we eigenlijk tijdens de informatieavond hadden moeten horen," blikt Van Vreeswijk terug. "De schommel en glijbaan zouden verdwijnen en over vijf jaar zou elders een schommel terugkomen."

Er tijdig op inspringen

Na een paar weken kregen ze twee opties. "We konden zelfs kiezen," aldus Beets. Ze vonden de picknicktafel belangrijk. "Om hier samen te zitten en handig voor bijvoorbeeld de straatbarbecue." Onder de speeltoestellen ligt kunstgras. "Zelfs voor de hele kleintjes fijn, die kunnen er gewoon op liggen." Iedere middag spelen hier zeker tien kinderen en er wordt iedere drie weken gemaaid. "We hadden het wijkplatform achter ons, dat scheelt, maar je kunt wel klagen en niets doen maar we hebben de handen ineen geslagen en de buurt erbij betrokken. Als je er op tijd inspringt, staat de deur bij de gemeente echt wel open."

Meer berichten