Marcel de Roos en zijn boek "De tijd van ons leven". Alle foto's door: Joeri Kemp
Marcel de Roos en zijn boek "De tijd van ons leven". Alle foto's door: Joeri Kemp (Foto: )

Ontroering en humor bij boekpresentatie

Woerdenaar Marcel de Roos presenteerde vrijdag 22 juni zijn dichterschap in Kunstencentrum Het Klooster. Aanleiding was het verschijnen van zijn boek "De tijd van ons leven", een verkenning van "zin en schoonheid van het leven en onze rol daarin".

door Thea van Wijk

Woerden - Kind en ouder zijn, zoeken naar betekenis en houvast, muziek, de liefde, gedrag in tijden van individualisering en de kunst van het loslaten… het komt allemaal voorbij. De zes op thema gekozen afdelingen vormen daarbij samen één verhaal. Inhoudelijk en grafisch zeer zorgvuldig samengesteld, is deze bundel aantrekkelijk voor iedereen die houdt van diepgang, bijzondere taal, mooie vormgeving en eenheid. In de goed bezochte Muziekzaal ontrolde zich een vlot en uiterst origineel programma, ontspannen gepresenteerd door bevriend kunstenares Tieke Smit: "de voordrachten van Marcel laten je de woorden echt proeven. Mij raken ze dan diep, zoals bijvoorbeeld in "Mystère" over ontvankelijkheid voor muziek. Zelf noemt De Roos zijn poëzie "toegankelijk met behoud van avontuur". Geïnterviewd over zijn dichterschap en zijn bundel maar ook in antwoord op vragen vanuit de zaal, toonde de Roos zich niet alleen een toegewijd dichter maar ook een soepel spreker met veel humor. Ook gaf hij beeldend en vermakelijk uitleg over het ontstaan van dit boek.

Ter plekke bouwde hij het hele boek aanschouwelijk op: vanaf het eerste gedicht en planvorming via materiaalkeuze en druk- en bindprocessen tot aan het definitieve boek, dat hij toen eindelijk kon laten zien. De voordracht hieruit was een elegante samensmelting van gedichten en schitterend harpspel van Suzan van den Engel, dat niet alleen het publiek maar ook de dichter soms zichtbaar ontroerde.

Mooi dramatisch was het a capella gezongen gedicht "Klopsignaal". Andere hoogtepunten waren gedichten op Spaanse en Portugese muziek, het op publieksverzoek voorgedragen "De Avondtrein" en diverse solostukken op harp. Eigenzinnige door Gerard Elschot en Ruud Nijsten gemaakte korte verfilmingen van twee gedichten gaven een geheel nieuwe invulling aan het feit dat elke lezer zijn eigen betekenis toekent aan een gedicht. De Roos toonde zich zeer opgetogen hierover. "Prachtig gedaan en heerlijk te zien hoe deze woorden anderen kunnen inspireren zelf iets nieuws te maken". In zijn slotwoord benadrukte hij nog eens dat hij veel mensen dank verschuldigd is. "Dit doe je niet alleen. Zo dank ik ook het Cultuur Platform Woerden en de gemeente Woerden voor hun financiële bijdrage aan deze bijeenkomst".

Meer berichten