Leo Buys en John Antonissen laten zich lekker duwen door Kees Schouten, ze zijn altijd in voor leuke straattheateracts. Foto's: Winny van Rij
Leo Buys en John Antonissen laten zich lekker duwen door Kees Schouten, ze zijn altijd in voor leuke straattheateracts. Foto's: Winny van Rij (Foto: Winny van Rij)

Programmeurs STF geven stokje door

HET GESPREK

John Antonissen, Leo Buys en Kees Schouten organiseren vol overgave het 33ste Straattheater Festival op zaterdag 30 juni. Daarna trekken ze zich terug, de drie programmeurs van het festival, de mannen die de artiesten kiezen. "We zorgen wel voor continuïteit en kwaliteit en ik blijf nog een jaartje op de achtergrond meedraaien," aldus Antonissen.

door Winny van Rij

Woerden - Inwerken kost tijd, zo weten deze oude rotten in het vak. "We hebben een nieuw iemand die al vijftien jaar meedraait, is als veertienjarige begonnen als vrijwilliger. Ik denk dat ze het programmeren wel leuk zal vinden." In totaal draaien er vier nieuwe bestuursleden al een jaar mee en de meeste werkzaamheden zijn zodoende al wel een keer voorbij gekomen.

Met een krijtje
Straattheater maken is een vak volgens Buys. "Dat kan niet iedere willekeurige artiest. Het Woerdense Straattheater Festival heeft daarom geen enkele amateurartiest. "We hebben alleen profs die op straat spelen, rondlopend of op een vaste plek maar geen podium behalve het bordes van de Petruskerk." Als het nodig is tekenen ze met een krijtje de plek waar het publiek moet staan of spannen een touw of lint. Voor het selecteren van artiesten moet je feeling krijgen. "Oog hebben voor wat in de prullenbak verdwijnt, wat op de zeef blijft liggen en wat de moeite waard is om te onderzoeken," licht Buys toe.

Binnen een minuut
Als ze naar andere festivals gaan, weten ze vaak binnen een minuut of een artiest iets is. "We moeten het wel helemaal met elkaar eens zijn," vertelt Schouten. "Als een van ons het niks vindt en de andere twee wel, gaat het niet door."

Eigenlijk hoeven ze er nauwelijks op uit want veel aanmeldingen komen vanzelf binnen. "Zelfs vier weken van tevoren nog, of artiesten die spontaan op de dag zelf denken dat ze mee kunnen doen," aldus Antonissen. Buys: "Het oogt wel rommelig en informeel, maar het programma is van minuut tot minuut strak gepland." Vooral ook om te zorgen dat artiesten zo min mogelijk last hebben van elkaar. "En als dat wel zo is, geven ze er zelf een komische draai aan om dit duidelijk te maken." Dat kunnen al deze professionele artiesten allemaal.

Geen enkele moeite
"Wij vinden van onszelf dat we het leukste straattheaterfestival van Nederland zijn." zegt Buys met een grote grijns. "Artiesten komen graag naar Woerden." Ze hebben een impresario in Den Bosch. "Totaal Theater die adviseert en voor de contracten zorgt maar wij bepalen welke artiesten er komen," licht Antonissen toe. "Voordat wij de programmering gingen verzorgen ging dat anders, kwam hij met de voorstellen." En dat is al zo'n twintig jaar geleden. "Sommige artiesten komen via ons festival juist bij hem terecht. Het moet wel ons feest blijven." Vroeger kwamen de artiesten met aftandse busjes," memoreert Buys. "Tegenwoordig is alles luxe en als je niet oppast, betaal je daar ook naar." De sponsors en fondsen, vrienden en de club van 100 zijn dan ook enorm belangrijk voor dit festival. Om die reden draait penningmeester Schouten nog een jaar mee achter de schermen terwijl hij ook nog ander vrijwilligerswerk doet: "Ik draai spreekuur bij de sociaal raadslieden van Kwadraad en ben penningmeester van de kerk."

Compliment
Antonissen is ondertussen ook al bezig met ander vrijwilligerswerk: "Ik houd me bezig met Hofstede Batenstein, een mooi project." Hij memoreert een bijzonder moment in deze twintig jaar. "Meestal loop ik rond op zo'n dag en achter mij liep een jongetje dat aan zijn moeder vroeg: 'Waarom wonen wij niet in Woerden?'. Het mooiste compliment dat je kunt krijgen. Buys zal dat wellicht ook nog eens verzuchten want hij gaat verhuizen. "Naar Noord-Holland waar twee van onze kinderen en onze kleinkinderen wonen, maar ik kom gewoon op bezoek."

De act die voor hem met stip op 1 staat is Compagnie Une de Plus met 'Trois'. "Twee personen op stelten met een verhaal over macht, liefde, leven en dood. Het is een kleine en intieme setting met prachtige muziek er onder." Hij heeft dit al tien keer gezien op verschillende plekken. Eigenlijk is dit niet iets voor Woerden. Antonissen: "Het is een beetje treurig met drama. We hebben eerder drama gehad met gesproken woord en kostuums. Dat viel in het water."

20.000 blije gezichten
Antonissen, Buys en Schouten kijken terug op vele mooie festivals. "Het is goed om na twintig jaar alles over te dragen," meent Buys. " Verandering is goed, voor de groep en voor Woerden. Je bent er eigenlijk het hele jaar wel mee bezig, een hele puzzel en een verantwoordelijkheid." Antonissen: "En als je dan 20.000 blije mensen ziet weet je: daar doen we het voor."

Meer berichten