Met van links naar rechts: Ronald Löhr, Kika Hogendoorn en Charles Abrahamsen. FOTO: Nik Mandemakers
Met van links naar rechts: Ronald Löhr, Kika Hogendoorn en Charles Abrahamsen. FOTO: Nik Mandemakers (Foto: )

"Wij moeten ons breed gaan manifesteren"

TV Cromwijck is een vereniging in de bloei van zijn veertigjarige historie. De tennisclub heeft deels te maken met de dalende trend in ledenaantal, maar kenmerkt zich vooral door de combinatie van recreatief tennis en prestatief tennis. Op beide fronten maakt de club stappen. Op prestatief gebied is dit jaar het kampioenschap in de tweede klasse behaald, terwijl op recreatief vlak gezelligheid en uitbreidingen op recreatief vlak hoogtijdagen vieren.

door Nik Mandemakers

Woerden - De open toernooien zijn in volle gang en mede daarom is het super rustig bij TV Cromwijck. Vorige week was het de beurt aan TV Cromwijck, deze week spelen de leden buiten de deur. "Ik heb zelf ook nog gespeeld vanochtend", vertelt voorzitter Löhr op het terras. Charles Abramsen komt erbij zitten en vertelt dat Kika Hogendoorn er zo aankomt.

Kampioenschap

Aan het einde van de competitie stonden de vrouwen en mannen van het eerste team van TV Cromwijck met de handen omhoog. Onder leiding van Abramsen werd het eerste gemengd team kampioen van de tweede klasse. Voor Woerdense begrippen een bijzondere prestatie. "Nog niet eerder heeft een team uit Woerden zo hoog gespeeld", vertelt Abramsen.

Wat volgt is een enthousiast verhaal over het plan waarvan de uitvoer drie jaar geleden is gestart. De beste spelers en speelsters uit Woerden en omgeving moesten teruggehaald worden om vervolgens zo hoog mogelijk te spelen. "We hebben traditioneel gezien veel goede tennisspelers voortgebracht. Echter, die moesten allemaal uitwijken naar andere plekken om hoger te kunnen spelen", verklaart Abramsen de reden dat veel spelers hun vleugels uitsloegen.

Hogendoorn is daar een goed voorbeeld van. Zij week uit naar Amsterdam om beter te worden. Uiteindelijk heeft ze de top-300 van de WTA-ranking gehaald in het dubbelspel. Met haar spelen ook Ilona Somers, Aniek Remmerswaal, Michal Nevrela, Alexander Popping en Melvin Hauwert in het team.

Verhoudingen

Om de verhoudingen binnen de club te bewaken betaalt de club niets voor het eerste team. "Dat is belangrijk, voor het draagvlak bij de leden ten opzichte van het prestatieve gedeelte", vertelt Löhr. "We hebben afgesproken dat we zelf de sponsoring zouden regelen", aldus Abramsen die de vereniging vooral ziet faciliteren. Iets dat goed lukt. Zo hebben sponsoren bijvoorbeeld een auto ter beschikking gesteld om naar uitwedstrijden te gaan en is het mede daarmee mogelijk om alles professioneel aan te pakken.

Op het terras komt geregeld het enthousiasme van de mensen naar voren. Abramsen probeert te laten zien waarom je meer betrokken bent bij een tenniswedstrijd, wanneer de hekken lager zijn. "Dan ga ik je nu iets laten zien", vertelt hij. Even verderop neemt hij plaats op een stoel en bij terugkomst spreekt hij tegen mij uit. "Het is toch veel lekkerder om niet door dat gaas heen te moeten kijken?" Dadendrang en enthousiasme combineert hij binnen die actie.

Samenwerking

Samenwerking is ook te zien binnen de beide aspecten van de vereniging. Zo hebben Hogendoorn en Abramsen hun instructeursdiploma bij het padel behaald. Een nieuwe sport waar TV Cromwijck hard aan werkt om dat ook naar Woerden te halen. "Over tien jaar is dat in Nederland een zeer gevestigde sport. In Spanje is het al de tweede sport na voetbal", gelooft Löhr in de toekomst van deze nieuwe sport. De ambitie is om twee nieuwe banen aan te leggen om de sport ook daadwerkelijk aan de Waardsedijk te kunnen uitoefenen.

Het is de gezelligheid waardoor verschillende mensen worden aangetrokken. Iets dat men aan de top ervaart, maar ook daaronder. "Het is best bijzonder dat de kantine bij ons doordeweeks en in het weekend vol zit. Dat is niet vanzelfsprekend", vertelt Hogendoorn die zich daarbij baseert op haar eerdere ervaringen bij andere verenigingen. "Dat valt op in vergelijking met andere verenigingen."

KNLTB

De KNLTB kampt de laatste jaren met een teruglopend ledenaantal, iets waar ook TV Cromwijck mee te maken heeft. Toch kunnen zij de trend een halt toeroepen. De daling is niet zo hard als bij andere verenigingen. Juist vanwege de successen die club op verschillende vlakken boekt. Mensen voelen zich thuis en de vereniging lijkt te begrijpen dat leden behouden blijven, wanneer ze ook op de club komen. Het naar de zin hebben.

Waar Abramsen nog nageniet van het behaalde kampioenschap, ziet Löhr de toekomst positief in. "Wij moeten ons breed gaan manifesteren. Nu hebben we in de winter al tenniscrossfit waarbij tennisbewegingen gecombineerd worden met crossfit oefeningen", vertelt Löhr enthousiast. "Nu beginnen we dus ook met padel en ik kan mij zo voorstellen dat er in de toekomst nog meer aan tennis gerelateerde activiteiten bijkomen", weet de voorzitter van de club.

Het is de manier waarop gezelligheid en presteren bij de tennisvereniging verenigd worden. Mensen binden en blijven innoveren vormen de begrippen. Niet de trend volgen, maar die trachten voor te zijn. De komende veertig jaar zien er voor TV Crom-
wijck rooskleurig uit.

Meer berichten