Mede dankzij de passende muziek ervoeren de kinderen de voorstelling als 'heftig'.
Mede dankzij de passende muziek ervoeren de kinderen de voorstelling als 'heftig'. (Foto: Alex de Kuijper)

Kinderen krijgen kijkje in soldatenleven

Hoe is het om als militair uitgezonden te worden naar een conflictgebied? Voor een een aantal Woerdense kinderen uit groep acht en de brugklas is dit sinds gisteren geen ver-van-mijn-bedshow meer.

In de sporthal van het Minkema Collega aan de Steinhagenseweg streek gisterochtend het multimediale spektakel 'The Battle' neer. Een uur lang werden de kinderen uit groep acht meegenomen in de wereld van de veteranen, daarna kregen de brugklassers dezelfde voorstelling te zien. En zeker ook te horen, want een heus militair korps - de regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' van de landmacht - begeleidde de filmbeelden met indrukwekkende live-klanken. Twee bij de kinderen bekende jeugdige tv-persoonlijkheden kropen bij The Battle in de huid van veteranen en voerden in conflictgebieden verschillende opdrachten uit. De Woerdense basisscholen streden daarnaast tegen elkaar met quizvragen. Het kinderpubliek was afkomstig van de basisscholen de Molenwiek, de Regenboog, de Wegwijzer en de Notenbalk uit Harmelen en de brugklassen van Minkema 'Stein'.


Lobby
Het initiatief om The Battle naar Woerden te halen kwam van Wegwijzer-docent Kees Freyee, die op zijn school ook wel bekend staat als Mees Kees. Het leek eerst niet te lukken. Zijn aanvraag werd in eerste instantie door het ministerie van onderwijs afgewezen. De reden daarvoor was dat zijn school voor het project te weinig leerlingen en een te kleine gymzaal heeft. Freyee: "Toen ben ik gaan lobbyen bij andere scholen. Dankzij de medewerking van andere basisscholen en het Minkema is het voor elkaar gekomen: voldoende publiek en de sporthal van het Minkema als geschikte locatie. Ik ben heel dankbaar dat door deze samenwerking een leerzaam en bijzonder project naar Woerden is gekomen, dat bovendien helemaal kosteloos is voor de scholen en de leerlingen." De samenwerking is bovendien uniek te noemen doordat basisscholen en het voortgezet onderwijs hiervoor de handen ineen hebben geslagen.


Levensecht
"Het spektakel kwam echt tot leven door de combinatie van film en orkestmuziek", vertelt Kees Freyee. "De kinderen vonden het heel indrukwekkend, velen noemden het 'heftig'. Een mooie bijkomstigheid: alle kinderen weten nu dat veteraan niet per se een oudere voetballer in het veteranenelftal betekent. De quiz is gewonnen door de Wegwijzer, wat mij persoonlijk natuurlijk plezier doet. Het is nu afwachten welke school het landelijk het best heeft gedaan. Misschien winnen wij wel die rondvlucht in de Dakota."

door Roy Visscher

Meer berichten