Tuineigenaren, artiesten en de organisatoren van Struinen in de Tuinen hebben enorm veel zin in deze eerste Woerdense editie op zondag 8 juli.
Tuineigenaren, artiesten en de organisatoren van Struinen in de Tuinen hebben enorm veel zin in deze eerste Woerdense editie op zondag 8 juli. (Foto: )

Maar liefst 46 openluchttheaters

Zondag stapt iedereen massaal op de fiets om naar allerlei leuke optredens in Woerden en Kamerik te kijken en luisteren; 46 tuineigenaren stellen hun tuin open voor buren en andere liefhebbers. "Zij hebben die dag allemaal hun eigen openlucht theater," zegt organisator Mark van Leeuwen. Bijvoorbeeld in de binnentuin op het Defensie-eiland.

Conny Meesters is hier bewoner en medeorganisator. "Ontzettend leuk om te doen," laat ze weten. "Twee jaar geleden stelde ik mijn huis open voor Gluren bij de Buren en dat was spannend en leuk, een soort inburgeringscursus want ik woonde hier net." Haar zoon treedt op met zijn band The Veins. "Aan de Athenelaan." Meesters organiseert haar tuinoptreden samen met twee buurvrouwen waaronder Claire Cluistra. "Ik heb dit met beide handen aangegrepen."


Gewoon bij mensen thuis

Struinen in de Tuinen stamt net als Gluren bij de Buren uit Amersfoort. "Daar is nu voor de negende keer," vertelt Van Leeuwen. "Gluren was al in meer plaatsen en ik heb gevraagd of we Struinen ook mochten organiseren." Na enige aarzeling kwam er een ja en nu is het in vier verschillende plaatsen waaronder Woerden. "Het leuke is dat dit evenement gewoon bij mensen thuis is en niet in een horecagelegenheid. De tuineigenaren zijn eigenlijk de organisatoren."


Veel variatie

Voor de Time Off band die in de tuin op het Defensie-eiland komt spelen is het ook weer eens wat anders dan in 't Bierhyus of in Babylon. "We hebben kennis gemaakt, alles doorgesproken en we hebben er erg veel zin in," aldus Sien de Vos. Hun repertoire is breed. "We brengen hier de betere popmuziek uit de jaren 70 en 80," vertelt zanger Peter van Ravensbergen. "Muziek waar mensen blij van worden," vervolgt Ger van der Hoeven. En dat zal op heel veel meer plekken het geval zijn, want iedere locatie heeft zijn eigen artiest die drie keer een half uur speelt. "Van singer-songwriter tot rock en popband en van verteltheater en kleinkunst tot koor," licht Van Leeuwen toe. "Er zijn goede matches tussen tuin en artiest."


Echt vermaak

Charlotte Welling van 'de vergeten zangeressen' zingt in een tuin aan de Rembrandtlaan. "We brengen liedjes van zangeressen van toen," vertelt ze. "Anneke, Conny, Mieke, Willeke, Therese." "Je kunt ze zien als theatermakers," licht Van Leeuwen toe. "Charlotte kruipt in een rol, gebruikt steeds weer een andere stem, echt vermaak." "Met Gluren bij de Buren waren ze bij ons," vertelt Cindy de Goeij. "Het grijpt je aan, er werd ook wel een traantje gelaten." Ze is medeorganisator en stelt dit jaar haar tuin open. "Deze keer voor Willemijn May."


Slim plannen

"Wie het slim plant, kan vijf of zes optredens meemaken," weet Van Leeuwen. "En zo kun je een hele wijk af, of naar artiesten waar je fan van bent." Het programma staat op struinenindetuinen.nl, Facebook en in de programmaboekjes die her en der liggen.

Meer berichten