Vakfotograaf en docent Dies Groot in zijn multifunctionele werkruimte, nu ingericht als expositieruimte. Foto: cursist Piet van Duin
Vakfotograaf en docent Dies Groot in zijn multifunctionele werkruimte, nu ingericht als expositieruimte. Foto: cursist Piet van Duin (Foto: Picasa)

Foto's bij muziek zorgen voor unieke expositie Dies Groot

Maak bij één van je favoriete liedjes of muzieknummers een foto die dat inhoudelijk voor jou uitbeeld, was de eindopdracht van ruim 80 vervolg-, gevorderden- en zwartwit-cursisten van vakfotograaf en docent Dies Groot in het afgelopen seizoen. Zaterdag was de opening van de expositie waar je zowel kunt kijken als luisteren.

door Winny van Rij

Aan drie wanden hangen de meest uiteenlopende foto's, bijna allemaal gebaseerd op verschillende liedjes. Twee liedjes komen twee keer voor, Het Dorp van Wim Sonneveld en Time in a Bottle van Jim Croce. Die laatste is op beide foto's afgebeeld met een horloge in een fles. "De een heel stilistisch, technisch, binnen gefotografeerd, de andere heel natuurlijk in het zand." Daarmee is gelijk ok het verschil tussen twee types fotografen aangeduid. "Sommige mensen zijn technisch heel goed, er zijn er bij die weten meer dan ik, andere mensen kunnen heel goed kijken, zijn heel goed in compositie, uitsnedes maken, lichtval bepalen." De kunst is dat je van beide wat hebt en daar richt Groot de aandacht op in zijn cursussen.

Kijken is de basis

Als je goed kunt kijken ben je al op de helft. "Heel erg belangrijk," weet deze vakman die stamt uit het analoge tijdperk. "Toen had je rolletjes van 12, 24 of 36 foto's en moest je wel heel goed kijken, want ook iedere afdruk was een gulden. Digitaal fotograferen geeft heel veel mogelijkheden maar mensen schieten er maar op los omdat er dan vast wel een goede foto bij zit, maar dat leert je niet echt kijken en die foto's moet je ook allemaal uitzoeken en bewerken als je wilt ." Zelf bewerkt hij de foto's zoals hij dat vroeger deed in de donkere kamer, de Doka. "Lichter of donkerder maken, recht zetten, beetje bijsnijden, de puntjes op de i zetten." Hij vindt bewerken een vak apart. "Ik zie wel hele mooie resultaten als mensen er goed in zijn."

Trots op expositie

De expositie bevat 82 foto's, terwijl er 120 cursisten waren. "Sommigen kwamen er gewoon niet uit, teveel keuze uit liedjes die ze leuk vinden of ze dachten te ingewikkeld, te perfectionistisch, ze wilden het ultieme idee uitvoeren maar dat lukt dan niet. Je moet je altijd afvragen of het haalbaar is. Het is al lastig genoeg om eerst een idee te hebben, dat te visualiseren en vervolgens uit te werken." Het is voor het eerst dat Groot een dergelijke expositie organiseert. "Ik heb tien jaar lang een fotowedstrijd gedaan waarbij bezoekers konden stemmen op de mooiste foto en kwam vanwege deze bijzondere opdracht op dit idee." Hij is best een beetje trots op het thema dat hij zelf bedacht. "Ik heb nog niet eerder iets gehoord of gezien rondom het uitbeelden van muziek in een foto." Het leuke is dat je het betreffende nummer dat op de foto wordt uitgebeeld kunt luisteren via een QR-code"

Meer berichten